Sådan tackler du et faldende aktiemarked

Chefrådgiver i Nordea Michael Borre guider hobbyinvestorerne i Berlingske Business og Nordeas Aktiemanager-spil til, hvordan man bedst muligt sikrer sig mod et faldende aktiemarked.

Det kan være en idé at satse på de såkaldt defensive aktier, dvs. aktier som typisk ikke er særlig udsatte for den økonomiske udvikling i samfundet. Det gælder aktier som eksempelvis Coloplast, Novo Nordisk, Carlsberg eller TDC, virksomheder som fremstiller produkter, der altid vil være stor efterspørgsel på, uanset hvordan markedet ellers udvikler sig. Hvis hele markedet falder, vil disse aktier også falde, men de vil typisk blive trukket mindre ned end gennemsnitsaktien. Foto: Søren Bidstrup
Læs mere
Fold sammen

Et blodrødt aktiemarked har sat sit præg på porteføljerne hos hobbyinvestorerne i Berlingske Business og Nordeas fælles Aktiemanager-spil.

Så hvordan sikrer spillets godt 13.000 spillere sig store afkast og en mulighed for at vinde førstepræmien – en tur for to til Nasdaq-børsen i New York – når markedet falder? Vi har spurgt chefrådgiver i Nordea Michael Borre til råds.

Mens aktiehandel typisk foregår ved, at spekulanter smider deres sparepenge efter aktier, de forventer vil stige, kan det i faldende markeder være en god idé at gøre det stik modsatte. En af de nemmeste måder at tjene penge på faldende markeder er ifølge Michael Borre at satse på de såkaldt gearede bear-certifikater, der giver store afkast, hvis certifikatets underliggende aktiv falder i værdi.

Når investorer på den måde satser på faldende priser på en aktie, et indeks eller en råvare, kaldes det shorting. Og certifikaterne i Aktiemanager giver ifølge Michael Borre spillets mange tusinde hobbyinvestorer en gylden mulighed for at få store afkast ved at shorte deres aktiver.

»Det giver dig et instrument som privatinvestor, hvor du kan satse på kursfald og vinde stort på det. Traditionelt har aktiehandlen været ensidet, fordi man kun kunne satse på, at noget kunne stige. Og fordi man ikke har kunnet udnytte kursfald på samme måde før, giver certifikaterne nogle nye muligheder for investorerne,« siger han.

Defensive aktier

Mens bear-certifikater er en glimrende måde at tjene på faldende markeder, optager certifikaterne kun en enkelt ud af ni pladser i Aktiemanager-porteføljen. Derfor er man også nødt til at tænke strategisk i forhold til de enkeltaktier, der skal udfylde størstedelen af porteføljen, understreger Michael Borre.

Og det kan man gøre ved at satse på de defensive aktier. Det vil sige de aktier, som typisk ikke er særlig udsatte for den økonomiske udvikling i samfundet. Det er selskaber som for eksempel Coloplast, Novo Nordisk, Carlsberg eller TDC, der fremstiller produkter, som der altid vil være stor efterspørgsel på, uanset hvordan markedet ellers udvikler sig. Hvis hele markedet falder, vil disse aktier også falde, men de vil typisk blive trukket mindre ned end gennemsnitsaktien.

Omvendt er det med de såkaldt cykliske aktier, der varierer meget i kurs i forhold til udefrakommende forhold. Her taler vi altså om letpåvirkelige aktier, hvis værdi svinger meget typisk på grund af samfundsøkonomiske forhold. Michael Borre forklarer, at man i faldende markeder derfor skal passe på med at handle med cykliske aktier.

Særligt er cykliske aktier, der lige er steget rigtig meget, sårbare for fald på markedet. Det skyldes det, chefrådgiveren kalder »investorpsykologi«, hvilket betyder, at mange har en tendens til at sælge aktier, som for nylig er steget, så man ikke taber penge på at sælge.

Vestas-aktien er eksempelvis lige steget, så hvis markedet falder tilbage, er den ekstra udsat, når vindmøllefabrikanten torsdag fremlægger regnskab for tredje kvartal af 2015.

TV: Vovehals eller forsigtigper - vinder du spillet Aktiemanager?