Sådan investerer Apple sine mange milliarder

Nogle af de mange milliarder Apple har tjent ind i løbet af de seneste år, er kommet i arbejde igen. Den Apple-ejede hedgefond Braeburn Capital har vokset sig gigantisk på rekordtid.

Apple Fold sammen
Læs mere
Foto: HOW HWEE YOUNG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv for folk med stor interesse for investeringer og de finansielle markeder, vækker navnet Braeburn Capital måske ikke genkendelse. Hedgefonden har indtil videre levet en ret anonym tilværelse med hovedsæde på Sandhill Drive i en lille forstad til Nevadas hovedstad.

Men den forholdsvis beskedne adresse harmonerer ikke med, at Braeburn Capital reelt set er ved at udvikle sig til en magtfuld spiller på det finansielle marked. Hedgefonden er ejet af Apple og på grund af elektronikgigantens store succes de seneste år, er den på rekordtid blevet én af de største hedgefonde i verden.

Vokset med 1200 procent på seks år

Hos Braeburn Capital står et beskedent antal ansatte for at investere nogle af de enorme summer, Apple har tjent de seneste år. Og hedgefondens formue har taget en lige så imponerende himmelflugt som Apples markedsværdi.

Siden Braeburn blev stiftet i 2006 er formuen vokset fra ni milliarder dollar (52 milliarder kroner) til 120 milliarder dollar (693 milliarder kroner). Det er en stigning på 1200 procent. Dermed er Braeburn Capital ikke langt fra Bridgewaters Associates, der ifølge nyhedsbureauet Bloomberg er USA's største hedgefond med en formue på 130 milliarder dollar (751 milliarder kroner).

Til sammenligning er Apples markedsværdi i samme periode steget godt 700 procent til godt 567 milliarder dollar, hvilket selvfølgelig er en stor del af forklaringen på Braeburn Capitals vokseværk.

Store investeringer i statsobligationer

Apple-fonden har sat en stor andel af sine milliarder i papirer, som bliver vurderet til at være meget sikre investeringer. Hele 21 milliarder dollar (121 milliarder kroner) er sat i amerikanske statsobligationer. Det er kun fire milliarder dollar mindre end hele den spanske stats beholdning af amerikansk statsgæld. Derudover har fonden syv milliarder dollar (40 milliarder kroner) investeret i udenlandske statsobligationer.

Derudover er det svært at få et helt klart billede af, hvad Apple investerer i, fordi Braeburn kun ind imellem køber aktieposter, der er så store, at de skal offentliggøres. Det er dog kendt, at Apple-fonden var én af de stiftende investorer i det britiske computerchip-selskab, ARM. Men de aktier er nu solgt igen. Derudover har Braeburn Capital en aktiepost på ni procent af det britiske medieselskab Imagination Technologies.

Ifølge analyser foretaget af New York Times har Braeburn siden opstarten i 2006 tjent 2,5 milliarder dollar (14 milliarder kroner) på renteindtægter og udbytte på sine investeringer.