Så stort afkast gav de danske børsnoterede selskaber i 2015

Danske børsnoterede selskaber gav et samlet aktieafkast på 34 pct. i 2015. Det viser en gennemgang, som Nationalbanken har lavet.

Halvdelen af de større børsnoterede selskaber, som er selskaber med en markedsværdi på mindst 1 mia. kr., har mindst fordoblet værdien i perioden. Kun omkring hver tiende større børsnoterede selskab har haft et negativt aktieafkast siden begyndelsen af 2012. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nasdaq Copenhagen

- Udviklingen var i høj grad drevet af Novo Nordisk, hvor udbytter og værdistigninger i alt nåede 300 mia. kr. i løbet af året. Andre store selskaber som Vestas, Pandora og Genmab gav også solide værdistigninger i 2015. Afkastet på danske stats- og realkreditobligationer blev derimod trukket mod nul som følge af renteudviklingen, skriver Nationalbanken om årets udvikling.

Med 2015 har det danske aktiemarked haft fire forrygende år. Siden begyndelsen af 2012 har de større danske børsnoterede selskaber samlet set givet et afkast på 157 pct.

Halvdelen af de større børsnoterede selskaber, som er selskaber med en markedsværdi på mindst 1 mia. kr., har mindst fordoblet værdien i perioden. Kun omkring hver tiende større børsnoterede selskab har haft et negativt aktieafkast siden begyndelsen af 2012.

- Ved udgangen af 2015 var den samlede markedsværdi af børsnoterede danske aktier på 2427 mia. kr., hvoraf alene de fem største børsnoterede selskaber - Novo Nordisk, A.P. Møller-Mærsk, Danske Bank, Coloplast og Vestas - tegnede sig for 59 pct. af markedsværdien, fremgår det af opgørelsen.