Så stor er den danske cigarkæmpe

I 2008 solgte Skandinavisk Tobakskompagni cigaretproducenten House of Prince. Siden er selskabet vokset stille og roligt med fokus på pibetobak og cigarer.

Foto: Morten Melhede
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er noget af en cigarkæmpe, som de tre pengetanke med rødder i tobaksindustrien - Augustinus Fonden, Det Obelske Familiefond og Swedish Match - nu sender på fondsbørsen.

Koncernen, der bygger på en flere hundrede års tradition for tobaksproduktion i Danmark, valgte i 2008 at satse på tobakkens »gourmet«. Dengang blev cigaretproducenten House of Prince afhændet til British American Tobacco (BAT).

Siden da har det alene handlet om cigarer og pibetobak for det tidligere Skandinavisk Tobakskompagni.

Scandinaian Tobacco Group oplister ifølge børsnoteringsplanerne selv en række fakta, der giver et billede af, hvor vidt den danske tobakstradition foreløbig er nået.

Koncernen fremstiller og sælger årligt 3 milliarder cigarer og 5.000 tons pibetobak og finskåren tobak, og er det eneste selskab i verden, der har et strategisk kernefokus på fremstilling og distribution inden for alle disse produktkategorier.

Scandinavian Tobacco Group har en førende position på markedet for maskinfremstillede cigarer i Europa, markedet for håndrullede cigarer i USA, internet- og katalogbaseret detailsalg af cigarer i USA, markedet for traditionel pibetobak på globalt plan og udvalgte markeder for finskåren tobak.
Produkterne dækker alle større forbrugersegmenter. Inden for cigarsegmentet omfatter varemærkeporteføljen Café Crème, La Paz, Macanudo, CAO, Partagas (USA) og Cohiba (USA).

Pibetobaksmærkerne omfatter Captain Black, Erinmore, Borkum Riff og W.Ø. Larsen, mens de førende mærker inden for finskåren tobak omfatter Bugler, Break, Escort, Bali Shag og Tiedemanns.

Koncernen har 18 salgskontorer i Nordamerika, Europa, New Zealand og Australien, og dens produkter sælges i mere end 100 lande verden over.
Koncernen havde pr. 30. september 2015 8.115 medarbejdere i Den Dominikanske Republik, Honduras, Nicaragua, Indonesien, Europa, New Zealand, Australien, Canada og USA.