Så meget tjener danske pensionsopsparere på Nets-børsnotering

Danske pensionsopsparere står via pensionsforvalteren ATP til at tjene omkring 2,5 milliarder kroner på investeringen i betalingsgiganten Nets, der er på vej til at blive børsnoteret.

Foto: Mads Nissen. Den forestående børsnotering af betalingsgiganten Nets, der blandt andet står bag Dankortet og NemID, ser ud til at blive en kæmpe succeshistorie for ejerne, og det smitter af på danske pensionsopsparere.
Læs mere
Fold sammen

Den forestående børsnotering af betalingsgiganten Nets, der blandt andet står bag Dankortet og NemID, ser ud til at blive en kæmpe succeshistorie for ejerne, og det smitter af på danske pensionsopsparere.

Således har alle danske lønmodtagere en pensionsopsparing hos pensionsforvalteren ATP, og netop ATP står til at tjene omkring 2,5 milliarder kroner på børsnoteringen. Det viser tal fra Nets' børsprospekt, der blev offentliggjort tirsdag.

Dels scorer ATP en pæn fortjeneste på sine fem procent af aktierne i Nets, og dels bliver ATP særdeles godt betalt for et særligt lån, som pensionsforvalteren har ydet til Nets.

Regnestykket ser således ud:

Aktierne:

ATP har 8.124.263 stk. aktier. Nets forventer at sælge aktier til mellem 130-160 kr. stykket. Det giver ATP's aktier en værdi på et sted mellem 1-1,3 milliarder kroner. Antager man, at kursen bliver midt imellem, altså 145, giver det knap 1,18 milliarder kroner.

ATP betalte i 2014 300 millioner kroner for aktierne. Med en aktiekurs på 145 står ATP altså til en fortjeneste på aktierne på knap 880 millioner kroner.

Lånet:

ATP ydede i sin tid et særligt lån (et såkaldt Payment in Kind-lån) på 3,3 milliarder kroner til Nets. Ifølge prospektet er dette lån inklusive påløbne renter pr. 30 juni 2016 løbet op i 4,246 milliarder kroner.

Dertil kommer yderligere renter på omkring 146 millioner kroner, som påløber lånet fra 30. juni 2016 og frem til indløsningen, samt en såkaldt »make-whole«-betaling på omkring 478 millioner kroner.

Den ekstra »make-whole«-betaling skyldes, at ATP får rentebetaling for hele lånets løbetid på tre år, selvom lånet bliver indfriet efter to år og tre måneder.

Samlet får ATP dermed 4,87 milliarder kroner retur for lånet på 3,3 milliarder kroner. Altså en fortjeneste på 1,57 milliarder kroner.

Lægger man fortjenesten på aktierne og lånet sammen, giver det 2,45 milliarder kroner.

Med til regnestykket hører, at ejerne af Nets skal betale en række ledende medarbejdere, hvad der svarer til op mod to milliarder kroner. Da ATP ejer fem procent af aktierne, skal ATP betale fem procent af dette beløb, altså omkring 100 millioner kroner, som skal trækkes fra de 2,45 milliarder kroner.