Så et alternativ i Danmark: »I Spanien forventes det næsten, at man giver sin sjæl til firmaet«

For de fleste danskere vil Ramblaen og de varme himmelstrøg i Barcelona nok gøre byen i Spaniens nordøstlige hjørne til lidt af en drømmedestination. Men en af dem, der har valgt at tage turen den modsatte vej, er C. Hun er en 31-årig ingeniør, der er bosat og arbejder i Danmark.

Anna Rivera Jove, spanier, der gennem seks år har arbejdet for Siemens i Danmark. Fold sammen
Læs mere

I forbindelse med sin uddannelse hev Anna Jove teltpælene i Barcelona op, og efter at have skrevet sit speciale fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) om Siemens søgte hun et job i virksomhedens vindmølleafdeling i Ballerup. Næsten seks år efter Anna blev ansat, er det stadig en beslutning, hun er glad for – ikke mindst af én særlig årsag:

»Der er en rigtig god balance mellem arbejdstimer og fritid på det danske arbejdsmarked. Det bliver respekteret, at man har ret til at have fritid, og det forventes ikke, at man arbejder til sent om aftenen. Her handler det om kvaliteten af det arbejde, du lægger for dagen, ikke antallet af timer, du er på arbejde,« forklarer Anna Rivera Jove.

Af samme årsag anbefaler hun gerne Danmark som karriereland til andre, selv om hun i begyndelsen af det nye år selv vinkler farvel. Ikke af arbejdsrelateret årsager, understreger hun, men når man er gift og har små børn, kan det være hårdt, at bedsteforældrene og resten af familien er så langt væk, fortæller hun.

Bortset fra det har Anna Rivera Jove ikke meget negativt at sige om Danmark eller det danske arbejdsmarked. End ikke når snakken falder på det danske skattetryk, der er blandt de højeste i verden, vil Jove skyde med alt for skarpt efter Danmark:

»Det gør selvfølgeligt ondt, at skulle betale cirka 40 procent i indkomstskat, men på den anden side har jeg kunnet se, at pengene går til noget brugbart. Jeg har fået et barn, mens jeg har boet i Danmark, og støttesystemet omkring min barsels­orlov har været fantastisk«.

Én ting har dog til tider plaget Anna Rivera Jove: Det er nemlig den spanske stat, der har betalt for en del af hendes uddannelse, og det bliver formentligt også dem, der kommer til at finansiere en del af hendes alderdom. Men i sine arbejdsduelige år betaler hun skat i andre lande:

»Det er noget, jeg tit har tænkt på. Det er en skam, at Spanien er så dårlig til at udnytte talent, men det forventes næsten, at man giver sin sjæl til firmaet, man arbejder for. Og der så jeg et alternativ i Danmark«.