Så er der sat komma i Parken-sagen

Den langstrakte proces med afhøringer og fremlæggelse af bevis­materiale i Parken-sagen er ovre. Nu kommer der to måneders pause, inden retten tager fat igen. Berlingske Business gør status.

Sagen mod blandt andre Flemming Østergaard (midten) og Jørgen Glistrup om manipulation med Parken-aktier ligger nu stille i godt tre måneder, inden den går ind i sin afgørende fase. ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Til Yussuf, venlig hilsen, Don Ø«. Sådan sluttede Flemming Østergaards månedlange retssag foreløbigt, da han uden for Byretten i København gav en autograf til to meget begejstrede unge mænd.

»Det er Don Ø,« sagde den ene til nærværende journalist, og da jeg til undren for de unge mænd ikke følte det på sin plads at bede Flemming Østergaard om en autograf, kvitterede den ene med et, »du er måske Brøndby-fan?«

Det var omtrent det mest spændende, der skete i gårsdagens retssag. Men dagen var alligevel speciel, for det var den sidste dag med afhøringer og fremlæggelse af dokumentation. Retten holder nu en pause frem til slutningen af maj, hvor Anklagemyndigheden i mellemtiden kommer med sit skriftlige indlæg i sagen, inden den skal fremlægges for retten i de såkaldte procederinger.

Der er løbet rigtigt mange linjer over skærmene siden den første retsdag 15. december. Alene handelsdata fra børsen har fyldt over 1.300 sider, læg dertil flere timers båndede telefonsamtaler og flere dage med afhøringer af omkring 20 vidner.

Og hvad står vi tilbage med? En masse udsagn der kan og vil blive tolket i to forskellige retninger, når anklager og forsvar skal procedere.

Meget af bevisførelsen i retten er foregået på anklagemyndighedens præmisser. Det er dem, der har præsenteret e-mails og telefonsamtaler, som de mener, underbygger anklagerne om kursmanipulation.

Der har været flere passager, hvor man med rette har kunnet sætte spørgsmålstegn ved, hvad Jørgen Glistrup, Flemming Østergaard og de andre tiltalte egentlig har foretaget sig. Der var for eksempel mailen, hvor Don Ø skrev, at det var »VIGTIGT af hensyn til Clipper, at kursen helst ikke er mindre end 1200.« Og der var Glistrups kommentar om, at han helst ikke vil have kursen til at lukke under 1200. Og så var der overblikket over aktiehandlen, der viste, at Parkens to samarbejdsbanker var meget dominerende i aktiehandlen.

Men der har også været utallige eksempler på, at Jørgen Glistrup har optrådt meget forsigtigt og meget fedtet i forhold til aktie­opkøbene. Den tidligere Parken-direktør har i en båndet samtale direkte sagt, at han var bange for at holde kursen for meget oppe. Der har også været Flemming Østergaards meget hårde reprimande til sin direktør om at holde sig inden for børsens regler, da Nasdaq sendte en begmand til Parken. Og så har der været de mange udbrud mod anklagemyndigheden, hvor de tiltalte har anklaget anklageren for at tage ord og sætninger ud af en kontekst.

Hvad har vi så ikke fået? Først og fremmest har vi ikke fået den rygende pistol. Der er ikke blevet fremlagt en mail eller en telefonsamtale, hvor der eksplicit bliver sagt »Goddag, lad os banke kursen op.« Vi har heller ikke fået noget, der bare minder om en tilståelse. Det har været benhård benægtelse af anklagerne fra først til sidst.

Dertil kommer naturligvis de lange rækker af detaljerede handelsdata fra børsen, som er meget, meget svære at afkode i sin helhed.

Det bliver spændende at se, hvor meget dommerne kan bruge dem til.

Ved siden af alt det juridiske og al dokumentationen har vi også fået smæk for skillingen i retssalen. Til tider har tonen mellem tiltalte samt forsvarere på den ene side og Anklagemyndigheden på den anden været meget hård. Der har ikke skullet ret meget til at tænde temperamentet i begge lejre. Nogle har holdt gode miner hele retssagen igennem, men det ændrer ikke ved, at det til tider har været uskønt at være vidne til.

Sidst men bestemt ikke mindst har Parken-sagen givet os flere sidegevinster, som har været helt uvurderlige – blandt andet at den stenrige Lego-pengetank Kirkbi var langt fremme i planerne om at bygge en indendørs skihal i Billund sammen med Parken.

Nu er der altså pause i to måneder foreløbigt, men det bliver med garanti ikke mindre spændende, når vi vender tilbage.

Og nå ja, så holder jeg i øvrigt ikke med Brøndby.