Russisk vækst kan fremskynde Carlsberg-køb

Carlsberg har så meget fart på i Rusland, at der er håb om at nedbringe gælden hurtigere end ventet og på ny sætte store opkøb på dagsordenen.

Foto: Erik Refner / Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Den danske bryggerigigant tjener nemlig styrtende med penge i Rusland, og hvis udviklingen fortsætter, går der ikke lang tid, før Carlsberg igen har råd til købe sig betydelig større.

I går kunne Carlsberg fremvise et driftsresultat i Østeuropa i første halvår på 2,6 mia. kr. Samtidig sidder Carlsberg nu på 41 procent af det russiske marked, der efter en nedgang i år og et vanskeligt 2010 igen ventes at stige markant.

Aktieanalytiker i Jyske Markets, Jens Houe Thomsen, peger på, at Rusland er Carlsbergs næste cash cow, der kan finansiere nye opkøb i Asien.

»Det stærke resultat trækker i retning af, at man vil kunne foretage nye opkøb hurtigere end hidtil ventet. Især Rusland imponerer, og Carlsbergs investeringsbehov i landet er mindre i de kommende år. Derfor vil man i højere grad kunne bruge indtjeningen på at afdrage gæld og senere købe op på andre markeder,« siger han.

Mens Carlsbergs omsætning i Rusland i år alene ventes at stige pga. sidste års opkøb af britiske Scottish & Newcastle, venter det meste af analytikerkorpset, at omsætningen vil stige med 3-6 procent i 2010. Derefter forventer de fleste en periode med årlige vækstrater i omsætningen på omkring 10 procent.

Baseret på en overskudsgrad på 25 procent, vil Carlsberg ifølge Berlingske Business’ beregninger kunne nå et driftsoverskud i Østeuropa på 8,25 mia. kr. i 2015. Heraf forventes de russiske aktiviteter alene at bidrage med 7,0 mia. kr.

I tallet er der dog ikke medregnet forventningen om fortsat stigende markedsandele. Hvis Carlsbergs markedsandel f.eks. stiger fra 41 til 45 procent, uden at priserne sænkes, vil det forventede driftsresultat i 2015 kunne runde 7,7 mia. kr. alene i Rusland.

»Beregningerne lyder realistiske, og de kan endda vise sig at være en smule konservative. Rusland bliver en stadig større pengemaskine, der om nogle år formentlig skal bruges til at finansiere opkøb i Asien. Det er rykket tættere på med den stærke indtjening, som Carlsbeg fremviser,« siger aktieanalytiker i Sydbank, Morten Imsgard.

Når Carlsberg har afdraget mere af gælden i år og næste år, forventer Morten Imsgard, at selskabet for alvor vil begynde at kigge efter opkøbsmuligheder.

»Carlsberg vil formentlig være interesseret i at styrke positionen via opkøb i Kina og i Vietnam, som er et interessant og relativt stort marked. Derudover Indien, der forbrugsmæssigt befinder sig på et ekstremt lavt niveau, en mulig fremtidig vækstraket for bryggerierne,« siger Morten Imsgard.

Carlsberg fastholdt efter fremlæggelsen af halvårsregnskabet forventningerne til et driftsresultat for hele koncernen i år på 9 mia. kr. og et nettoresultat på mindst 3,5 mia. kr. Det var især resultatet i Rusland, der imponerede analytikerkorpset, og Carlsbergs koncernchef, Jørgen Buhl Rasmussen, lægger ikke skjul på, at Rusland vil kunne finansiere en større andel af Carlsbergs investeringer i fremtiden.

»Rusland vil komme til at fylde endnu mere i vores samlede regnskab. Efter nogle udfordrende år i 2009 og 2010 holder vi fast ved forventningen om en volumenvækst i Rusland på 3-5 procent årligt på mellemlang sigt. Og der er ikke tvivl om, at omsætningen kommer til at stige væsentligt mere,« siger Jørgen Buhl Rasmussen.

Han fremhæver, at Rusland fortsat kan betragtes som et vækstland, hvor forbrugerne ventes at købe dyrere øl på mellemlang sigt. Samtidig udgør øl fortsat kun omkring 35 procent af russernes samlede alkoholforbrug, og Jørgen Buhl Rasmussen fremhæver, at trenden bevæger sig i retning af at drikke alkohol med en lavere alkoholprocent.

Carlsbergs viceadministrerende direktør, Jørn P. Jensen, fremhæver, at fokus i øjeblikket er på gældsafdragelse, men at mere betydelige opkøb kan komme på dagsordenen, når »gælden når et passende niveau.« Hvornår det er, ønsker han dog ikke at komme ind på.

»Gælden skal længere ned, end vi kan få den i 2009, før vi får øget fokus på opkøb. Men det er klart, at opkøb bliver mere interessante, når gælden falder,« siger Jørn P. Jensen.

Carlsberg-aktien steg i går med 5,15 procent.