Rusland på vej mod græske tilstande

Renten på russiske statsobligationer tordner i vejret og skaber ligheder med Grækenland, mener Danske Bank.

Foto: MAXIM SHEMETOV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Renten på russiske statsobligationer tordner i vejret og skaber ligheder med Grækenland. Selvom den russiske statsgæld kun er på ca. 60 pct. af BNP, så gør både rublens faldende værdi og de stigende renter gældsbyrden tungere og tungere for Rusland.

- Vi ser allerede, at der kun er få vestlige banker, der vil stille priser i russiske statsobligationer, og at det sker med massiv forskel på købs- og salgsprisen. Hvis krisen eskalerer yderligere, så kan det blive svært for den russiske stat at refinansiere gælden, skriver chefstrateg Frank Øland fra Danske Bank i en kommentar.

Renten på en etårig russisk statsobligation er steget med næsten 4 pct.point siden mandag til 16,4 pct., og man skal ikke længere tilbage end 1. december, før renten var under 10 pct.

Rublen steg næsten 10 pct., efter at den russiske centralbank natten til tirsdag hævede renten til 17 pct., men den styrkelse er allerede forsvundet igen og rublen fortsætter sydover.

- Det er sandsynligt, at vi i de kommende dage vil få en række dårlige nyheder fra Rusland i takt med, at de høje renter, kapitalflugt og begrænsede finansieringsmuligheder bringer økonomien yderligere i knæ, vurderer chefstrategen.

Den eskalerede russiske nedtur presser også aktiemarkederne udenfor Rusland - ikke mindst vækstmarkederne.

- Her til morgen har det trukket de europæiske aktiemarkeder yderligere ned og især aktier med eksponering mod Rusland falder kraftigt, noterer Frank Øland.

Olieprisen er tirsdag faldet til under 60 dollar pr tønde (Brent) for første gang siden juli 2009. Ved 10-tiden handler den i 59,23 dollar tønden, og det er noget, der presser Rusland yderligere.

- Vi har ikke anbefalet russiske aktier siden Ukraine-krisen brød ud. Det holder vi fast i. Russiske aktier ser umiddelbart meget billige ud, men udfaldsrummet lige nu er meget stort. Det kan for eksempel ikke udelukkes, at Rusland indfører kapitalkontrol, vurderer Frank Øland.