Rolig børsstart i vente

Futures tyder umiddelbart på en relativt stille start for de europæiske aktier mandag på en uge, der kan blive højdramatisk med rentemøder i såvel USA som Europa og fredagens amerikanske jobrapport.

De asiatiske markeder har startet ugen nervøst og med fald, men de europæiske aktiefutures indikerer dog marginale stigninger fra start.

- Det ser ud til, at vi skal åbne lidt forsigtigt op med små stigninger forud for ugens store begivenheder med rentemøder og amerikansk ISM og arbejdsmarkedsrapport. Men det kan blive stilhed før stormen. Markederne er steget meget, og der skal formentlig lidt nyt brændstof til for at fortsætte stigningerne, siger rådgiver Jesper Bamberger fra Nordea til Ritzau Finans.

Det allervigtigste ifølge Bamberger bliver onsdagens rentemøde i Federal Reserve, herunder hvad bankens chef Ben Bernake vil sige efterfølgende om udsigterne for pengepolitikken - ikke mindst om udsigterne for tilbagerulningen af den lempelige pengepolitik.

Det japanske Nikkei 225-indeks er mandag faldet 2,6 pct. efter en styrkelse af den japanske valuta og en skuffende udvikling i det japanske detailsalg. Ikke desto mindre indikerer futures på det britiske marked, at det underliggende FTSE 100-indeks mandag vil åbne 0,2 pct. højere. Herhjemme faldt C20 Cap-indekset fredag 0,6 pct. til 587,15, efter at det midt på ugen havde sat lukkerekord i 594,16.

- Eller er det i denne uge, at den danske regnskabssæson begynder at tage fart, startende tirsdag med halvårsregnskabet fra DSV før børsåbningen, siger Jesper Bamberger.

Mandag er derfor sidste chance for investorer at positionere sig i DSV-aktien inden regnskabet. Både Danske Bank og Alm. Brand Markets fjernede torsdag deres købsanbefalinger af aktien, blandt andet efter et ildevarslende regnskab fra konkurrenten Kuehne Nagel.

Fredag var der dog noget bedre takter fra schweiziske Panalpina, og mandag morgen løfter Handelsbanken sit kursmål for DSV-aktien til 180 kr. fra 170 kr., mens anbefalingen her fortsat er ”køb”. DSV-aktien faldt fredag 0,3 pct. til 145 kr.

Neurosearch kan nu se sin tidligere direktør, Flemming Pedersen, tiltalt for kursmanipulation. Den fejlagtige meddelelse om Huntingtons-midlet Huntexil, som selskabet udsendte i februar 2010, var ifølge bagmandspolitiet grund nok til at rejse tiltale mod den daværende Neurosearch-chef, skriver Børsen. Aktien faldt fredag 2,9 pct. til 4,08 kr.

Danske Bank, der torsdag kommer med sit halvårsregnskab, har en balance, der er knap dobbelt så stor som Danmarks årlige bruttonationalprodukt, og det gør banken til en af de allerstørste, målt i forhold til sit hjemland, i hele Europa. Det skriver Berlingske Business med henvisning til en rapport fra udvalget, der har foreslået regler for systemisk vigtige banker. Danske Bank-aktien faldt fredag 1,4 pct. til 103,30.

Carlsberg kommer i Myanmar til at konkurrere med den hollandske rival Heineken, der netop har fået godkendt sine planer om at oprette et joint venture sammen med det lokale Alliance Brewery. Bryggeriaktien faldt 0,6 pct. til 546,5 kr.

/ritzau/FINANS