Risiko for mere svindel med nye børsregler

Københavns Fondsbørs’ administrerende direktør Jan Ovesen frygter, at børsmarkedet bliver mindre gennemsigtigt med de nye børsregler fra EU, der træder i kraft 1. november.

»MiFID giver risiko for mindre transparens, og ja vi kan godt komme til at se flere sager om kursmanipulation. Men det er mest noget, der kan ske i handlen med mindre likvide aktier,« siger Jan Ovesen, der er administrerende direktør for Københavns Fondsbørs. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Helsinghof
Det er et lille mærkeligt ord, som ikke engang er et ord men en forkortelse. MiFID. Men det er den største revolution for børsmarkederne i Europa nogen sinde.

Med det nye direktiv MiFID fra EU bliver fondsbørsernes monopol slået i stykker, og alle finansielle virksomheder får mulighed for at skabe deres egne handelspladser for aktier.

Direktivet med det mærkelige navn, som står for »Markets in Financial Instruments Directive«, fjerner fondsbørsens rolle som det eneste godkendte sted at handle aktier og giver informationen fri, så der ikke er pligt til at offentliggøre oplysninger om børsnoterede virksomheder via fondsbørsen.

Men når alle oplysninger ikke nødvendigvis er tilgængelige et sted, og når handel med en aktie kan foregå flere steder, så bliver det svært for en investor at få et godt overblik over kurser og virksomheder.

Derfor mener Jan Ovesen, der er administrerende direktør for OMX København, at de nye regler gør børs­markedet mindre gennemskueligt og dermed giver en øget risiko for snyd.

»MiFID giver risiko for mindre transparens, og ja vi kan godt komme til at se flere sager om kursmanipulation. Men det er mest noget, der kan ske i handlen med mindre likvide aktier,« siger børschefen.

I øjeblikket kører en række sager om kursmanipulation ved de danske domstole. I en af sagerne, hvor der falder dom i morgen, torsdag, står en mand i slutningen af trediverne tiltalt for kursmanipulation for 810 kroner.

MiFID og fondsbørsens ønske om at vokse sig større kan også vise sig at gøre sager om kursmanipulation sværere at efterforske i fremtiden.

»Det er klart, at det bliver ikke nemmere at efterforske sager, når man har handler over landegrænserne, men der er et meget tæt samarbejde mellem myndighederne,« siger Jan Ovesen.

Når det er sagt, mener fondsbørsens chef, at de overvågningssystemer, der er på plads, er ret effektive.

»Insiderhandel og kursmanipulation er ret nemt at afsløre. Tyven har været inde og har spredt sin DNA, og vi har muligheden for at genskabe alt, hvad der er sket, i real time,« siger børschefen.

Går det for langsomt med at efterforske kursmanipulation i Danmark?

»Vi har meget avancerede overvågningssystemer, som fanger alt. Vi indberetter til finanstilsynet, som indberetter til politiet. Det kan nok ikke gå meget hurtigere, end det gør. Men insiderhandel og kursmanipulation handler begge dele om noget, der er sket. Der, hvor man skal gribe hurtigt ind, det er, hvor der er information i markedet, som ikke er tilgængelig for alle, eller som ikke kommer fra virksomheden selv,« siger Jan Ovesen.

OMX København har dog også en egeninteresse i at være imod det nye regelsæt, for MiFID skaber øget konkurrence for de gamle børser rundt om i Europa. Dermed er priserne, som OMX opkræver fra sine medlemsbanker, kraftigt under pres.

»MIFID gør det lettere at etablere handelssystemer, og det giver selvfølgelig mere konkurrence for os,« siger Jan Ovesen.

Betyder det så, at jeres priser vil falde mere endnu. Vi har allerede set prisfald?

»Jeg har svært ved at se priserne stige,« fastslår han.

I London er en række store investeringsbanker gået sammen om at etablere et alternativ til London Stock Exchange, men Jan Ovesen har svært ved at se, at det skulle betyde noget for Danmark.

»Det er meget svært at flytte likviditeten fra marked til marked. Men de banker, der nu går sammen om en handelsplads i London, kan man ikke afvise, vil få en vis succes.«

Der har hersket voldsom usikkerhed på de finansielle markeder i et stykke tid nu. Uroen begyndte med nervøsitet omkring amerikanske boliglån til boligejere med dårlig økonomi, de såkaldte subprime lån. Der har bredt sig nervøsitet i hele det økonomiske system omkring udlån, og aktierne er faldet over en bred kam.

Usikkerhed gavner ikke
Fondsbørschefen håber naturligvis at uroen snart er slut, for den lægger gift ud for aktiemarkederne. En holdning han har på trods af, at fondsbørsen på kort sigt kunne bliver et mere attraktivt sted at hente kapital, når banklån bliver dyre.

»Subprimekrisen kan på kort sigt være en fordel for aktiemarkedet, men på lang sigt er det ikke til gavn for nogen med usikkerhed. Det bliver sværere at få lån, og de tal, der kommer fra det amerikanske boligmarked, viser, at det for alvor er standset. Et boligmarked, der går i stå, er ikke godt for nogen økonomi,« siger Jan Ovesen.

»Usikkerheden er gift for markederne på lang sigt. Hvis det bliver ved, får det en langsigtet effekt. Jeg håber meget, at krisen stopper snart,« siger topchefen.

OMX København har i et stykke tid været ombejlet af pengemænd fra Dubai, samtidig med at OMX diskuterer en sammenlægning med NASDAQ. OMX ville også gerne lægges sammen med Oslo Børs, men endnu er det ikke blevet til noget på trods af, at børsen deler handelssystem med OMX.

OMX børsen kan dermed i øjeblikket fejre et års fødselsdag for sammenlægningen af børserne i Stockholm, Norge, Danmark, Island og de baltiske lande, mens den bliver stadig større. Nogen reel sammenlægning af de enkelte landes børssystemer er der dog ikke tale om endnu, understreger chefen.

»Det vi mangler for at have en sand fælles børs er at få fælles clearing af handler. Vi har stadig individuelle værdipapircentraler. Men vi har et fælles handelssystem, og vi har én indgang for alle medlemmerne og en fælles børs, der ligger på en femteplads i Europa,« siger Jan Ovesen.

Når han kigger fem år frem i tiden, ser han en verden med blot fire til seks rigtig store globale børser, hvor OMX er med i en af dem. Og det kan give danske aktier et spark opad med den øgede interesse fra udlandet.

»Jeg kan ikke kommentere på, hvad der sker med os og NASDAQ. Men fordelen for et lille land ved at åbne sig er meget større end for et stort land, så jeg tror da, det vil give danske aktier nogle fordele,« siger han.

Allerede i dag foretages 42 pct. af handlen på Den Nordiske Børs af banker, der ikke er repræsenteret i Danmark. Danmark har stået for den største stigning i handler foretaget af udenlandske banker.

Den vigtigste prioritet for de nye kæmpebørser er at sikre informationsniveauet og skabe transparens på markedet, så investorerne kan følge med.

»Transparens bliver en meget vigtig faktor, og man kan forestille sig, at der bliver både blue chip børser og super blue chip børser afhængig af informationsniveauet,« siger Jan Ovesen.

Og med logikken, der hersker i børsverdenen, vil det måske vise sig, at også der, betyder større på lang sigt også bedre – og bedre indtjenende.