Riksbanken vil købe obligationer for yderligere 45 mia. svenske kroner

Den svenske centralbank, Riskbanken, vil udvide sit program for opkøb af statsobligationer med 45 mia. svenske kr. Det oplyste den efter torsdagens rentemøde i banken.

Den svenske Riksbankens vicepræsident Lars Nyberg (til venstre) og chefen for Finansiel Stabilitet Mattias Persson (REUTERS/Marc Femenia/Scanpix (SWEDEN).) Fold sammen
Læs mere
Foto: SCANPIX SWEDEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ifølge SME Direkt havde seks ud af 12 analytikere ventet en forøgelse af programmet for opkøb af obligationer, det såkaldte QE-program, som altså øges med 45 mia. svenske kr. til et samlet beløb på 245 mia. svenske kr.

»Dette vil reducere risikoen for, at den svenske krone styrkes hurtigere end forudset og for, at der sker et brud i opgangen i inflationen,« begrunder Riksbanken.

Som ventet besluttede Riksbanken at fastholde sin ledende rente, reporenten, på minus 0,50 pct. Banken venter, at den kan begynde at hæve renten langsomt fra i midten af 2017, når forbrugerprisinflationen ventes at ligge tæt på 2 pct.

Selvom Riksbanken nu finder det mindre sandsynligt, at yderligere pengepolitisk stimulans vil blive påkrævet i den kommende periode, hvor der ventes en stigende økonomisk aktivitet og stigende inflation, så påpeger banken, at der kan opstå negative overraskelser, som kan kræve en endnu mere ekspansiv pengepolitik.