Riksbank-chef taler den svenske krone ned

Den svenske krone er faldet lidt i værdi onsdag formiddag, efter at chefen for Riksbanken, Stefan Ingves, valgte at kommentere den senere tids styrkelse af landets valuta ved at sige, at udviklingen - hvis den fortsætter - risikerer at bringe den igangværende opgang i inflationen i fare.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: SVERIGES RIKSBANK / HANDOUT

Riskbanken fortsætter derfor med at have et højt beredskab til at kunne reagere, lyder det advarende fra Stefan Ingves i en meddelelse på centralbankens hjemmeside.

Den svenske valuta er onsdag ved 12.45-tiden blevet svækket til 0,8140 danske kr. fra et niveau på 0,8165 kr., før Ingves' kommentarer. I løbet af de sidste par måneder er den svenske kr. dog blevet styrket fra niveauet 0,7950 danske kr.

- Den seneste styrkelse af den svenske krone skaber risici for opsvinget i inflationen. Hvis valutakursen styrkes tidligere og mere hastigt end forventet, vil det være sværere at presse inflationen op mod målet. Riksbanken er derfor beredte på at foretage interventioner på valutamarkedet, når som helst det er nødvendigt, siger centralbankchefen.

Han tilføjer, at Riksbanken ikke har noget mål for valutakursen, men at den svenske krones værdi i forhold til andre valutaer er en vigtig faktor i forhold til vurderingen af inflationen.

- Inflationen stiger, men har i forholdsvis lang tid været under målet på 2 pct. For at værne om inflationsmålets rolle som benchmark for pris- og lønudvikling er det derfor vigtigt, at inflationen nu fortsætter med at stige og stabiliseres omkring målet, siger Stefan Ingves.

/ritzau/FINANS