Rigmand fra Aarhus skal kæmpe for Mols-bud

Det bliver en udfordring for den aarhusianske rigmand Henrik Lind, hvis han skal gå op imod Polaris og overbyde kapitalfondens bud på Mols-Linien.

Henrik Lind vil hverken be- eller afkræfte, at han arbejder på at tilbyde aktionærerne 40 kroner pr. aktie, som det forlød tidligere på ugen. Foto: Kim Haugaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver ikke nemt for rigmanden Henrik Lind, hvis han skal finde penge til et bud på Mols-Linien. Indtjeningen i hans selskab er faldet drastisk i fjor, og en del af hans værdier er i bundet i andre selskaber.

Samtidig komplicerer det hans muligheder, at kapitalfonden Polaris, der har budt på Mols-Linien, allerede sidder på cirka 30 procent af aktierne i Mols-Linien.

Men spørgsmålet er, om Henrik Lind overhovedet er på vej med et bud. I første omgang har han ikke ønsket at be- eller afkræfte, at han arbejder på at tilbyde aktionærerne 40 kroner pr. aktie, som erhvervs­mediet Finans.dk skrev tidligere på ugen. Han har ikke ønsket at udtale sig til denne artikel.

Buddet fra Polaris på 34 kroner blev sendt til fondsbørsen 3. juli og udløber 12. august. Det svarer til en pris for aktierne i Mols-Linien på 482 millioner kroner, mens et muligt bud på 40 kroner pr aktier svarer til 567 millioner kroner.

»Det er svært at vide, hvor meget fri kapital Henrik Lind har til rådighed. Det vil være naturligt, hvis det bliver svært at stampe alle de penge op af jorden. Men det vil også være naturligt, hvis Henrik Lind har en betydelig gældskapacitet og kan finde finansiering ved at stille nogle af sine egne værdier som sikkerhed,« siger Per Hansen, aktiestrateg i Nordnet.

 

TV: Derfor blev Mols-Linien-direktør ugens vinder

 

Umiddelbart har Lind Invest – Henrik Linds private selskab – en pæn egenkapital på 1,3 milliarder kroner. Den største del er bundet i bygninger, men han havde ved årets udgang en likvid beholdning på lige knap en halv milliard kroner – et fald fra cirka 700 millioner kroneer fra året før.

Hovedaktiviteten Danske Commodities, et energihandelsselskab, havde et svært 2014, og det betød, at Lind Invests indtjening faldt til 128 millioner kroner fra 433 millioner kroner året før.

Gode kort på hånden

En anden udfordring for Henrik Lind bliver, at Polaris allerede har sat sig på knap 30 procent af aktierne i rederiet, der sejler mellem Sjælland og Jylland. Det er en aktiepost, som kapitalfonden netop har købt af rederiet Clipper. Samtidig anbefaler de øvrige større aktionærer – Nykredit og Finansiel Stabilitet – sammen med bestyrelsen buddet fra Polaris.

»Polaris har gode kort på hånden. Skulle den situation komme, at nogen byder markant mere, har Polaris et aktiv, som bliver mere værd,« siger Per Hansen.

Den sidste større aktør i spillet er indtil nu en række mindre private aktionærer. De har slået sig sammen og har tidligere sagt til Berlingske, at prisen snarere bør være 60-70 kroner pr. aktie. Set i det lys vil Henrik Linds mulige bud næppe ændre noget for de små aktionærer.

»Jeg mener ikke, der er tvivl om, at de private investorer ikke kigger efter at løfte buddet fra 34 kroner til 40 kroner. De kigger efter nogle helt andre værdier. De private investorer kan se Henrik Linds bud som en bekræftigelse på, at kurs 34 er alt for lav. De vil sige velkommen om bord, men 40 kroner er heller ikke det, de kigger efter,« siger Per Hansen.

Mols-Linien har i flere år kæmpet med svigtende indtjening. Men udsigterne er blevet lysere, og i forbindelse med købstilbuddet fra Polaris fremskrev rederiet indtjeningen til 92 millioner kroner i 2016 mod 21,4 millioner kroner i fjor. Det er en fremgang, som bliver hjulpet af, at de lavere oliepriser nu for alvor begynder at slå igennem.

»Hvis vi kommer i en situation, hvor dansk økonomi får det bedre, og vi har vedvarende lave brændstofspriser, vil det have en meget markant effekt på indtjeningen. I den henseende kan jeg godt forstå, at de private aktionærer siger nej til kurs 34 efter at have ventet i mange år på den optur, som måske kommer nu,« siger Per Hansen.

Buddet på 34 kroner pr. aktie lå 4,6 procent over lukkekursen dagen inden og mere end 40 procent over kursen et halvt år tidligere. I dag bliver der spekuleret voldsomt i et højere bud, og aktien kostede torsdag tæt ved 40 kroner.