Rigmænd brænder fingrene på aktiekøb

En række velpolstrede rigmænd har investeret massivt i en række højt profilerede selskaber på den danske børs med en forventning om en klækkelig gevinst, men indtil videre har de alle måttet se aktiekursen i deres opkøbte selskaber styrtdykke og udhule deres private formue.

Rigmanden Mogens de Linde er bare én blandt en række højtprofilerede investorer, der har brændt fingrene på investeringer i firmaet, der har haft styrtdykkende aktier den seneste tid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oven på finanskrisen har en række økonomisk velfunderede pengemænd købt stort ind af aktier i en række af landets største og mest profilerede selskaber.

Indtil videre har det dog været en rigtig skidt investering for de ellers så succesvante forretningsmænd, der alle har tjent mange millioner på at bygge deres egen virksomhed op fra bunden.

De penge har de siden krisen satte ind brugt til at støvsuge markedet for aktier i selskabet som Parken, Capinordic, Greentech og ikke mindst Amagerbanken.

Fælles for alle selskaber er, at de alle har oplevet en markant nedtur både økonomisk og ledelsesmæssigt siden de nye, pengestærke ejere trådte til, hvilket har fået aktiekursen i de respektive selskaber til at styrtdykke.

Læs også: Danmarks rigeste lukker hullet i pengetanken

De markante kursfald har gjort ondt på rigmænd som Karsten Ree, Erik Skjærbæk og Mogens De Linde, der alle har været så uheldige at sætte en stor portion af deres mange millioner i selskaber, der mildest talt har været gennem en udfordrende periode, siden de kom ind i ejerkredsen.

»Det er altid sådan, at man investerer i en virksomhed i håb om, at det vil gå bedre. Det er ikke sket i vores tilfælde. Efter mit aktiekøb er der kommet en række ting op til overfladen, så jeg må indse, at den due diligence vi foretog ikke har været god nok,« siger Mogens De Linde, der i efteråret købte en stor aktiepost i finanshuset Capinordic .

Store huller i vejen

Siden er voldsomme tab komme frem i dagens lys, og ud over at fyre direktør og stifter Lasse Lindblad har Mogens De Linde desuden været nødt til at overdrage Capinordics bankforretning til det statslige afviklingsselskab Finansiel Stabilitet.

Trods de mange skeletter, der er væltet ud af skabet siden den århusianske byggematador i den Farum-baserede vognmand hver især opkøbte en række aktier i den kulørte virksomhed fra kriseramte investorer så som Peter Forchhammer og Patrick De Vela, tror Mogens De Linde fortsat på, at hans investering i Capinordic kan blive en god forretning på længere sigt.

»Nu har vi taget arbejdstøjet på og er gået i gang med en omfattende turn around. Men der har været større huller i vejen, end jeg kunne havde forudset. Så på den måde er der naturligvis ligheder med den investering, som Karsten Ree har foretaget i Amagerbanken,« siger Mogens De Linde.

Læs også: Her er Amagerbankens ukendte rigmænd

Også for den jyske mangemillionær Karl Peter Korsgaard Sørensen har det indtil videre langtfra været nogen guldrandet investering for ham, at han i foråret købte en stor aktiepost i den københavnske underholdningskoncern Parken Sport & Entertainment.

Siden dukkede et højest overraskende underskud på en kvart milliard op, som fik storbanken Nordea til at tvinge Parken til aktieemission for dermed at få betalt en smule tilbage på den milliardgæld, som selskabet havde opbygget via en kraftig ekspansion.

»En høj eller lav kurs interesserer mig ikke. Selvfølgelig er man som investor interesseret i et godt afkast over lang sigt, men investeringen i Parken handler om troen på den grundlæggende forretning, og den er intakt. Jeg tænker langsigtet og har aldrig beskæftiget mig med aktiebytteri,« siger Karl Peter Korsgaard Sørensen, der tjente en formue på at sælge sit selskab KPK Vinduer & Døre.

Som fælge af emisionen i Parken og den efterfølgende ballade i bestyrelsen, hvor først den mangeårige formand Flemming Østergaard blev fyret hvorefter hans afløser Lars Johansen tog sit tøj og gik efter blot et par måneder på posten, er Parkens aktiekurs faldet med over 80 procent, siden Karl Peter Korsgaard Sørensen sammen med milliardæren Erik Skjærbæk hver især købte ejendomsmatadoren Patrick De Velas aktier.

»Ved tidligere kriser har der været gode muligheder for opkøb, men denne gang er folk mere tøvende, for eksemplerne bekræfter, at det ved denne krise har været sværere at spå om, hvem der kommer bedst ud på den anden side. Sporene fra de knap så gode investeringer kan gå hen og skræmme andre, så de bliver bange for ikke at begå samme fejl,« siger aktiestrateg i Danske Bank Morten Kongshaug.