Rige nordmænd: Snapchat skal holdes ude af det gode selskab

Det norske Oljefondet ønsker ikke, at Snapchat-ejer Snap Inc. skal optages på de vigtige internationale indeks som eksempelvis Dow Jones, fordi aktionærerne ikke har stemmeret.

Foto: LUCAS JACKSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Norske Oljefondet ønsker ikke, at Snapchat-ejer Snap Inc. skal indgå i vigtige aktieindekser såsom Dow Jones Industrial Average. Årsagen er, at selskabet ikke giver aktionærerne stemmeret.

»Vort synspunkt er, at stemmeløse selskaber ikke bør optages i flagskibene blandt aktieindekser,« skriver fondet i et brev til S&P Dow Jones, som driver en række indeks, blandt andet S&P 500 og Dow Jones-indekset.

S&P Dow Jones bad i sidste måned om en vurdering fra investorerne. Spørgsmålet gik på, om selskaber som udsteder aktier uden stemmeret bør inkluderes i de vigtigste indeks.

Og nu har Oljefondet, der netop har rundet 8.000 milliarder norske kroner (6.377 milliarder danske kroner), altså meldt sin holdning ud. Og fondet er kritisk over for selskaber, som går på børsen med aktier, hvor aktionærerne ikke får en hånd med på rattet, som Snap Inc altså valgte at gøre.

»Der er tale om en ekstremt sjælden, hvis ikke ligefrem unik situation,« skriver Oljefondet.

Andre investorer enige med nordmændene

Da Snap Inc. blev børsnoteret den 2. maj, havde de udstedte aktier ikke stemmeret. Grundlæggerne af selskabet, Evan Spiegel og Bobby Murphy, ville nemlig beholde kontrollen med selskabet, skriver Bloomberg.

Hvis Snap Inc-aktierne bliver en del af de vigtige, internationale indeks, vil mange institutionelle investorer blive nødt til at sætte penge i dem på grund af deres mandat om at sprede investeringerne i de vigtigste selskaber og markeder, vurderer Financial Times.

Oljefondet udviser i brevet til S&P Dow Jones forståelse for, at ejerne ønsker kontrol og fleksibilitet så tidligt i selskabets liv, men fondet understreger, at der må være en balance mellem dem, som udsteder aktier, og dem, som køber dem.

»Det bør gøres på en måde, så investorerne får en vis kontrol over investeringerne,« hedder det i brevet.

Flere andre internationale investorer er i lighed med det norske fond skeptiske over for Snap Inc.s skridt – det gælder for eksempel en stor amerikansk pensionsfond som Calpers.

Også organisationen Council of Institutional Investors, som repræsenterer flere pensionsfonde og andre institutionelle investorer, har reageret kraftigt:

»Nogle selskaber uden en effektiv ansvarligholdelse af ejerne skyder frem i en periode, mens andre går til grunde, og andre igen har en forkert strategi i for lang tid,« skrev organisationen tilbage i februar i et brev til Snap Inc.