Revy, shopping eller årsmøde? Warren Buffett forstår at holde en aktionærfest som ingen andre

Normalt er generalforsamlinger en søvndyssende affære – men ikke hos Buffett. Hvert år holder »Oraklet fra Omaha« en weekendlang fest for sine aktionærer, der minder mere om popkoncert end årsmøde. Berlingske tog med til Nebraska.

Buffett_velkommen
Velkommen til Buffetts årsmøde i Omaha - en tre-dages begivenhed med shopping, velgørenhedsløb, cocktails og selvfølgelig bøffer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Sjølin

Sikkerhedsvagterne sidder klar. Politiet har taget opstilling i hele byen. Området sitrer af spænding. Og de første gæster har ligget i kø siden midnat for at sikre sig de forreste pladser.

Der er ingen tvivl. Her i Omaha i Nebraska, skal der snart til at ske noget stort. Men selvom stemningen mest af alt kan sammenlignes med en Beyonce-koncert, er temaet et helt andet i dag. De mange tusinder fremmødte er her nemlig ikke for at danse dagen og natten væk, men for at se investeringslegenden Warren Buffett til den årlige generalforsamling for hans virksomhed Berkshire Hathaway – en begivenhed der også kaldes »Woodstock for kapitalister«.

Kl. 8:25 begynder der at ske noget inde i arenaen i Omahas konferencecenter, CHI Health Center. Et nedtællingsur tikker i højttaleranlægget og en dyb, højtidelig mandestemme meddeler, at der nu kun er »fem minutter til showtime, så find jeres sæder«.

Kort efter er vi i gang, og salen med plads til 18.000 mennesker er fyldt. Traditionen tro bliver mødet skudt i gang med en kort film, der ender i en festlig nyindspilning af den populære popsang »Uptown Funk« med et omskrevet omkvæd  – »Berkshire Hatha-lujah« – akkompagneret af et lysshow. Hvem sagde, at finansfolk var kedelige? Det her show er lige så meget underholdning og revy som en generalforsamling.

Popkoncert? Næ, det er såmænd bare Buffetts generalforsamling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Sjølin .

Hvem bliver den nye Buffett?

Og så til den seriøse del. Warren Buffett og hans partner Charlie Munger går på scenen i matchende sorte jakkesæt og røde slips, tydeligt afslappede og i højt humør. Cherry Coke-sodavandene står som forventet klar på bordet. Foran dem venter en seks timer lang seance med spørgsmål og svar, hvor aktionærerne kan udfritte de to herrer om det seneste regnskab, gode investeringsråd og Berkshires fremtidige strategi.

Overordnet er aktionærerne tilfredse med Buffett og Berkshire. Aktien er trods alt steget over 4.000 pct. siden 1990, og har altså været en fantastisk investering. Buffett har haft stor success med sin såkaldte value-strategi, hvor han investerer i solide, simple virksomheder, der har været misforstået og undervurderet af markedet.

Alligevel er der et par emner, der særligt ligger investorerne på sinde i år.  Der er flere aktionærer, der spørger hvorfor Berkshire – med over 100 mia. dollar i kontanter og lignende – ikke betaler flere penge tilbage til ejerne gennem tilbagekøbsprogrammer. Berkshire betaler ikke udbytte, så investorerne tjener kun penge gennem kursgevinster.

»Hvis vores aktie bliver billig i forhold til den indre værdi, ville vi ikke tøve. Vi ville bestemt være villige til at bruge 100 mia. dollar på tilbagekøb,« siger Buffett.

Et andet spørgsmål, der popper op et par gange, er, hvem der skal overtage fra Buffett, når han træder tilbage fra det finansimperium, han har bygget over de seneste 54 år. Han gør det klart, at han ikke har tænkt sig at gå på pension, men indikerer kraftigt, at de to løjtnanter Greg Abel og Ajit Jain er ved at blive kørt i stilling.

»Du kunne ikke have to bedre driftsledere end Greg og Ajit. Det er bare fantastisk, hvad de har opnået. De kender forretningen bedre, og de arbejder langt hårdere,« siger Buffett.

Omaha for altid

Én ting gør han dog klart: Berkshire bliver i Omaha – også når han ikke længere bestemmer. Investeringsguruen har altid holdt hof i sin hjemby, og han har netop forlænget Berkshires lejekontrakt med 20 år – et signal om, at den nye chef ikke bare kan daffe til New York eller Chicago.

Hypen omkring »Oraklet fra Omaha« stiger hvert år, og Omaha har efterhånden svært ved at følge med interessen. Sidste år var der ikke nok hotelværelser, så repræsentanter fra Airbnb dukkede op inden generalforsamlingen for at forklare de lokale, hvordan de nemmest kan leje værelser ud.

I år er der blevet bygget næsten 500 flere hotelværelser i byen for at imødekomme den stigende strøm af udlændinge.

Pakkerejser fra Kina

En af de besøgende er Bo Chen, en 31-årig aktionær fra Shanghai i Kina. Han har været Berkshire-aktionær i næsten fire år, men har aldrig været til årsmødet før nu.

»Warren Buffetts tanker, hans artikler og taler har påvirket mig meget. Jeg tror på value-investing, som er hans investeringsfilosofi. Jeg havde nogle penge i Hong Kong dollar, og de er svære at veksle og tage med til Kina på grund af kapitalkontrol, så jeg investerede i Berkshire,« siger han.

Chen fortæller, at flere kinesiske rejsebureaer er begyndt at specialisere sig i pakkerejser til Buffetts årsmøde, der er blevet populært blandt unge kinesere.

»Mange kommer bare for at se Buffett, uden at de ved meget om ham. De vil have oplevelsen og samtidig mingle med andre kinesiske forretningsfolk og CEOs. Der er mange kinesere, der kommer her for at netværke. Kinesere kan godt lide at få indflydelse gennem denne slags begivenheder« siger han.

Chen og de andre aktionærer kommer ikke kun for at deltage i generalforsamlingen. En af weekendens absolutte hovedattraktioner er det store shoppingområde ved siden af konferencesalen, hvor Berkshires virksomheder sælger deres produkter med rabat.

Der er selvfølgelig også uanede variationer af Buffett-lir til salg for at understrege, at han i sandhed er finansverdenens rockstjerne. Grebet af stemningen ender Berlingskes udsendte med at købe et par løbesko med Buffett og Mungers ansigter på, et sæt spillekort, hvor Buffett er kongen og Munger er knægten (selvfølgelig), og en t-shirt med Warren Buffett i Andy Warhol-stil. Det er ren idoldyrkelse, og de fleste Buffett-varer bliver hurtigt udsolgt.

Berlingskes udsendte blev grebet af stemningen og endte med at komme hjem med løbesko, t-shirt og spillekort med Buffett på. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Sjølin .

Shoppingdelen er blevet så populær, at Berkshire for fem år siden udvidede arrangementet til også at inkludere fredag. I år blev der fredag slået rekord for antallet af besøgende med 16.200 mennesker, og Buffett forventer, at der også bliver slået rekord for hele weekenden totalt – hvilket vil betyde mere end 42.000 mennesker. Det er ikke for sjov, at de lokale kalder årstræffet for »Berkyville«.

Mr. Buffett, vil du købe en dansk virksomhed?

Det er også i shoppingsalen, at medierne får lov at møde Buffett og Munger. Som en flok sultne hunde kaster journalisterne sig over de to herrer, der kommer rullende i en lille golfvogn.

Warren Buffett og Charlie Munger svarer på spørgsmål fra en meget ivrig presse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Sjølin.

Spørgsmålene hagler ned over dem med det samme:

Skal du snart til Kina for at investere? »Ja, hvis der er en god deal.« Hvad er planerne for generationsskiftet? »Der er altid en plan, men vi håber ikke, den skal iværksættes med det samme.« Hvad vil du sige til dine beundrere? »Investér i dig selv.«

Berlingske får også klemt et par spørgsmål ind:

Har du nogensinde overvejet at købe dig ind i en dansk virksomhed?

»Der er en eller to, vi har kigget på, men der er ikke mange store. Der er dog nogle, og hvis du kommer med en god idé til mig, vil jeg sige tak.«

Der har været alvorlige oversvømmelser her i Omaha og tegn på klimaforandringer mange andre steder i verden – er det noget, du tager højde for?

»Det er noget jeg bekymrer mig om som borger, men ikke som investor.«

Tilbage til selve årsmødet fortsætter spørgsmålene også i alle retninger. En Lord fra det britiske Overhus er til stede og spørger om Buffett har appetit på at investere i Storbritannien og Europa, Brexit taget i betragtning.

»Vi håber, vi kan lave en handel i Storbritannien, og/eller Europa uanset, hvad der sker med Brexit. Jeg er ikke englænder, men jeg har på fornemmelsen, at det var en dårlig idé at stemme for at forlade EU. Men det ødelægger ikke det mindste vores appetit for at lave en meget stor virksomhedsovertagelse i Storbritannien,« siger Buffett.

Der er efterhånden ved at være gået seks timer, og de sidste spørgsmål bliver besvaret uden det store drama. Alt i alt har det været en lærerig og ikke mindst underholdende generalforsamling, men uden de store nyheder eller konkrete svar på presserende spørgsmål.

»Tak alle sammen – jeg håber at se jer næste år!,« siger en veloplagt Buffett. Store klapsalver. Nu venter der kun den afsluttende middag på hans yndlingsrestaurant, Gorat's, søndag aften, før han kan lukke endnu et velbesøgt årsmøde.