Renterne på obligationer vil falde igen

Det danske obligationsmarked vil tirsdag morgen fortsætte ad den samme vej, som blev udstukket mandag: Med rentefald men ikke i samme størrelsesorden.

- Jeg tror, at de danske renter vil have en tendens til at falde yderligere. Og det er simpelthen på grund af det seneste træk fra Nationalbankens side, siger Werming K. Pedersen, der er makrostrateg i Sydbank, til Ritzaus Finans.

- Samtidig har der hen over natten været en tendens til, at de amerikanske renter falder en smule. Så alt andet lige vil de danske obligationskurser ligge godt i dag, siger Werming K. Pedersen.

Renten på den toneangivende tiårige amerikanske T-bond steg mandag med 3 basispoint til 1,67 pct. Men tirsdag morgen handles T-bonden med en rente i niveauet 1,66 pct. på markedet i Tokyo. Og selv om renten falder en smule her, var det et langt mere dramatisk forløb, der prægede det danske obligationsmarked mandag.

Mandag morgen blev gulvtæppet trukket væk under den toneangivende danske tiårige statsobligation, da renten i løbet af små tre timer blev mere end halveret til 0,14 eller 22 basispoint lavere end den i forvejen opsigtvækkende lave rente på 0,36 pct. som var slutniveauet fredag.

Det er Nationalbankens stop for udstedelser af statsobligationer, der har sat obligationsrenterne under pres. Trækket er sket for at holde styrkelse af den danske kr. over for euro i skak. Og det er den beslutning, der stadig præger markederne.

Tirsdag spejder markedet efter tallet for den danske valutareserve, der offentliggøres klokken 16.00. Det forventes, at Nationalbanken har interveneret kraftigt i markedet, og at stigningen i reserverne af udenlandsk valuta derfor vil vise sig rekordstor. 100 mia. kr. - eller mere - skønnes at være niveauet for den historiske stigningen. Men Sydbanks makrostrateg venter ikke en dramatisk reaktion.

- Jeg tror ikke, at valutareserven vil komme til at rykke meget. Der er på forhånd forventet, at der vil være røget cirka 100 mia. kr. ind. Så vi skal have en overraskelse på 150-200 mia. kr., som vil vise, at presset på kronen har været større end forventet, før der vil ske noget, siger Werming K. Pedersen.

Tirsdag kommer der amerikanske fabriksordrer samt tal på den amerikanske forbrugertillid, som er et af de første nøgletal fra den side af Atlanten for februar. Og derfor vil markederne være opmærksomme på det. Og er der store overraskelser i tallene, kan det udløse rentefald, vurderer man i Sydbank.

/ritzau/FINANS

 

Charlotte Mackeprang +45 33 30 03 43 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk