Renter på himmelflugt presser aktier i rødt

Aktiemarkedet er igen i rødt, efter at en runde solide økonomiske nøgletal har givet den amerikanske centralbank yderligere ammunition til at sætte rente markant op til næste rentemøde.

Det danske eliteindeks, C25, falder onsdag over en procent. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Så er vi her igen – til en dag, hvor renterne stryger i vejret, og aktier går i dørken.

Onsdag er hele det europæiske aktiemarked hyllet ind i røde tal, inklusive det danske eliteindeks, C25, der falder 1,3 procent. Blandt de aktier, der falder mest i Danmark, er Netcompany, FLSmidth og GN Store Nord, der alle dykker mellem 3,3 og 3,6 procent.

Den dårlige stemning på aktiemarkedet skyldes endnu en gang, at renterne er fortsat med at kravle opad. Det har blandt andet ført til, at realkreditinstitutterne nu har åbnet for 30-årige lån med en fast rente på seks procent. Samtidig er den tiårige amerikanske statsrente – verdens vigtigste – hoppet over fire procent for første gang siden oktober 2008. Det var der, hvor finanskrisen for alvor begyndte at folde sig ud.

»Der er år, hvor intet sker, og uger, hvor hele år sker – vi er i en af de uger nu. Globale renter fortsætter med at skyde i vejret og skaber kaos på tværs af porteføljer og på tværs af aktivklasser,« siger Neil Wilson, chefmarkedsanalytiker hos Markets.com.

»En runde udmærkede økonomiske nøgletal og forbrugertillidstal kombineret med kommentarer fra en række amerikanske centralbankmedlemmer ramte det amerikanske obligationsmarked, og fik renterne til at springe til nye højder. Vi er tilbage til, at gode nyheder er dårlige nyheder for markedet, fordi det kun giver Fed (den amerikanske centralbank, red.) yderligere grund til at fortsætte med at hæve renten, indtil noget går i stykker,« tilføjer han.

Blandt de »udmærkede økonomiske nøgletal«, der blev publiceret tirsdag, var for eksempel salget af nye boliger i USA, der steg 28 procent i august. Derudover var nye ordrer for amerikansk industri også bedre end forventet, mens forbrugertilliden i USA i september steg overraskende meget. Samlet er det med til at tegne et billede af en amerikansk økonomi, der måske ikke er lige så meget på vej i afgrunden, som flere økonomer ellers har frygtet. Det skriver vores økonomiredaktør Ulrik Harald Bie mere om her.

Stærke nøgletal kombineret med høj inflation sætter scenen for endnu et stort rentehop hos den amerikanske centralbank til næste rentemøde i november. Ifølge CME Groups renteovervågningsværktøj har markedet nu indregnet en 56 procent sandsynlighed for en rentestigning på et halvt procentpoint og 44 procent sandsynlighed for 0,75 procentpoint.