Renter falder og aktier stiger efter politisk oprydning i Storbritannien

En kovending i britisk politik spreder glæde på de globale finansmarkeder. Analytikere forventer, at centralbanken nu kan slappe af med hidsige rentestigninger.

Finansmarkedet er lettet over den politiske kovending i Storbritannien.  Fold sammen
Læs mere
Foto: John Sibley/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tal da lige om en rutsjebanetur.

Efter flere ugers tumult på de britiske finansmarkeder er der mandag ved at komme mere ro på, efter at den nye finansminister, Jeremy Hunt, har præsenteret sin økonomiske plan for landet. Renten på tiårige britiske statsobligationer er dykket med imponerende 0,45 procentpoint, mens pundet er skudt op med over én procent til en kurs på 1,13 dollar.

For blot tre uger siden var pundet ellers tæt på at nå samme værdi som dollaren, mens renterne eksploderede i kølvandet på den nye regerings planer om at give skattelettelser for at skabe mere vækst. Udspillet fra premierminister Liz Truss og daværende finansminister Kwasi Kwarteng skabte nemlig dyb mistillid i finansmarkedet, delvist fordi skattelettelserne var ufinansierede, og delvist fordi de blev set som den helt forkerte medicin til at få bugt med den historisk høje inflation.

I fredags blev Kwarteng fyret, og Hunt er nu ved at rulle de annoncerede tiltag tilbage.

»Investorerne tager positivt imod udmeldingerne fra Storbritannien. Der blev dog allerede taget forskud på glæderne i morges, hvor vi så kraftige rentefald og pundstyrkelse,« skriver Kim Blindbæk, seniorøkonom i Sydbank, i en kommentar.

»Vi vurderer, at finansministerens beslutninger er nødvendige. Den britiske økonomi har ikke råd til store ufinansierede skattelettelser i en tid med høj gæld, underskud på de offentlige finanser og underskud på betalingsbalancen. Det satte investorerne en tyk streg under tilbage i september, hvor renterne blev sendt markant i vejret,« tilføjer han.

Spreder glæde i USA og Europa

Kovendingen i britisk politik har også skabt glæde i resten af Europa og USA. Statsrenterne i Tyskland og USA er begge steder mandag dykket cirka 0,10 procentpoint, og aktier er igen i grønt. Det tyske DAX 30-indeks er således oppe med 1,6 procent, mens de amerikanske børser står til fine stigninger, når Wall Street åbner. Det danske eliteindeks, C25, er »kun« oppe med 0,7 procent, fordi blandt andre Ambu og Genmab trækker ned.

En af grundene til den bedre stemning på det globale finansmarked er ifølge eksperter, at der nu er udsigt til mildere rentestigninger fra Bank of England (BoE), en af verdens største centralbanker. Da Liz Truss' økonomiske plan blev præsenteret i september skabte det med det samme spekulationer om, at BoE blev nødt til at stramme pengepolitikken aggressivt for at forhindre, at skattelettelserne førte til ukontrolleret inflation. Med de fleste skattelettelser aflyst kan centralbanken nu slappe mere af.

»Konsekvensen for Bank of England er, at de med en strammere finanspolitik har råd til, at pengepolitikken bliver mindre aggressiv. På et tidspunkt over den seneste måned havde markedet indregnet rentestigninger for 1,5 procentpoint i november,« skriver George Buckley, britisk cheføkonom hos Nomura, i en kommentar.

»Markedet indregner nu en rentestigning på omkring et procentpoint på det næste rentemøde, men efter dagens udmeldinger fra finansministeren tror vi, at centralbanken 'kun' vil hæve med 0,75 procentpoint,« tilføjer han.

Det næste rentemøde i Storbritannien finder sted 3. november, dagen efter rentemødet i den amerikanske centralbank.