Renten falder og sætter bundrekord

Det danske obligationsmarked er tirsdag åbnet med rentefald - og det i et omfang, som betyder, at den tiårige statsrente aldrig har været handlet lavere.

Ved markedsåbning bliver den toneangivende tiårige danske statsobligation handlet med en rente på 0,03 pct., hvilket er 4 basispoint lavere end mandagens renteniveau. Desuden tangerer den niveauet den tidligere bundrekord på 0,05 pct. fra februar 2015. Arkivfoto: NY Stock Exchange Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREW KELLY

Ved markedsåbning bliver den toneangivende tiårige danske statsobligation handlet med en rente på 0,03 pct., hvilket er 4 basispoint lavere end mandagens renteniveau. Desuden tangerer den niveauet den tidligere bundrekord på 0,05 pct. fra februar 2015.

Op til handelsstart var udsigten til rentefald ventet, idet der var udsigt til negativ stemning på aktiemarkedet, som ofte kan være en retningspil for rentefald på obligationsmarkedet.

Billedet med faldende statsrenter gør sig også gældende i andre dele af Europa, hvor der er rentefald i lande såsom Frankrig, Tyskland og Sverige. Derimod er der stigende renter i eksempelvis Italien, Spanien og Portugal.

FLERE NØGLETAL I FOKUS

I løbet af tirsdagen bliver der præsenteret en stribe nøgletal fra begge sider af Atlanterhavet. Fra det europæiske kommer der blandt andet statistik for detailsalget og PMI-tal, hvor man har vejret stemningen hos virksomhederne.

- Detailsalget for maj ventes at stige trukket af de tyske tal, som vi allerede har fået. Dernæst vil ECB's statistik over udlån- og indlånsrenter kunne tiltrække sig lidt opmærksomhed nu, hvor "brexit" har fået investorerne til at forvente en snarlig pengepolitisk lempelse.

- Vi forventer dog ikke de store markedseffekter af tallene, ligesom vi fastholder, at ECB først lemper igen i december, om end risikoen, for at de kommer før, absolut er til stede, siger seniorstrateg Tine Choi fra Nordea i en skriftlig kommentar.

Fra det amerikanske kommer der statistik over fabriksordrer og varige goder, mens investorerne også kan høre nyt fra den amerikanske centralbank, da William Dudley, som er bankens chef i New York, holder en tale, der muligvis kan give indikationer om, hvornår banken næste gang hæver renten og dermed strammer pengepolitikken.

Ifølge Nordeas seniorstrateg er det imidlertid ikke forventningen, at hverken tallene for ordreindgang af varige goder eller talen kan rykke væsentligt ved markedsudviklingen - hvis de altså ikke kommer med store overraskelser.

- Begge dele skal skeje voldsomt ud til den ene eller anden side, idet investorerne fra nu vil begynde at stille skarpt på onsdagens mødereferat fra den amerikanske centralbank og siden hen jobrapporten fredag, siger Tine Choi.

Efter at markedet i USA mandag var lukket på grund af fejringen af den amerikanske uafhængighedsdag, er der igen tirsdag åbnet for handlen. Tirsdag morgen bliver den toneangivende tiårige amerikanske T-bond handlet med en rente på 1,40 pct. på markedet i Tokyo, hvilket er 4 basispoint lavere end fredagens slutniveau.