Rentemarkedet tager forskud på lempelser

De europæiske statsobligationer fejrer fredag en forsinket nytårsfest med markante kursstigninger, der blandt andet har sendt den femårige tyske rente ned under 0 pct. for første gangen nogensinde.

Foto: DANIEL ROLAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Baggrunden er en forventning om, at chefen for Den Europæiske Centralbank (ECB), Mario Draghi, kan være på vej med yderligere stimulig til økonomien, forklarer obligationschef Simon Fasdal fra Saxo Bank.

Draghi er i flere internationale aviser citeret for, at man ikke kan udelukke risikoen for deflation i euroområdet, hvilket måske kan øge sandsynligheden for deciderede kvantitative lempelser.

- Obligationsmarkedet taget forskud på festen ved, at investorer køber obligationer op i de fleste europæiske lande, forklarer Simon Fasdal.

Han bemærker, at det rekordlave renteniveau også sætter sig i de danske realkreditobligationer, hvilket gør en kommende 2 pct. fastforrentet realkreditobligation mere aktuel. Realkreditinstitutterne har varslet, at et sådant lån er på vej, når 2,5 pct.-lånet ryger over kurs 100.

Den 30-årige 2,5 pct. realkreditobligation med afdrag er fredag eftermiddag meget tæt på at lukke for tilbudsgivning. Der bliver på børsen budt over kurs 100 for den, men gennemsnitskursen, der er afgørende for, om der fortsat kan udstedes tilbud i den, ligger fortsat lige under 100 kort før lukketid

.

- Også de spanske, italienske og portugisiske obligationer nyder godt af nytårsfesten, konstaterer Simon Fasdal med henvisning til, at den tiårige portugisiske rente er under 2,5 pct.