Renoveringer holder hånden under byggenedgang

Renoveringsmarkedet er knapt så hårdt ramt, som resten af byggebranchen.

Først på ugen nedjusterede Sanistål. Tirsdag blev H+H International ramt af en udebleven vækst i sommersæsonen og måtte nedjustere for anden gang inden for seks uger.

Den danske bygge- og grossistbranche har det hårdt i den økonomiske krise.

Hos Rockwool vurderer kommunikationschef Thorkild Diness Jensen dog, at hans selskab ikke er ramt af den lave byggelyst, der har været i sommerferien.

- Ja, det er sandt, at nybyggeriet ligger ned, men renoveringsmarkedet er knapt så hårdt ramt, og det er der, vi har vores force, siger Thorkild Diness Jensen fra Rockwool.

Han vurderer, at selvom markederne ser stramme ud for tiden, så er forskellen på de enkelte markeder meget stor.

- Vi er heldige med, at markederne i Tyskland og Frankrig er mindst ramt, for det er der, vi har en stor del af vores forretning. Grunden til, at disse markeder er sluppet billigt, er enkel: Boligboblen ramte simpelthen ikke her, siger Thorkild Diness Jensen.

Samtidig understreger han, at Østeuropa og Skandinavien i det hele taget ser tungt ud.

- Nogle steder går det stærkt den forkerte vej, andre steder går det rimelig fornuftigt. Vi venter alt i alt en 18 pct. nedgang i år, siger Thorkild Diness Jensen.

For tiden bevæger renoveringsmarkedet sig i den rigtige retning. Og det er godt for Rockwool, konstaterer kommunikationschefen.

- Alle de forskellige stimulipakker skal sætte gang i økonomierne. I de lande, hvor man forsøger at koble investeringer i byggesektoren med investeringer i energirenoveringer af bygninger, går det fremad. Vi har heldigvis set, at nogle kombinerede klima og økonomipakker har en god effekt i lande som f.eks Tyskland, Frankrig og England. Renoveringsmarkedet redder os i forhold til vores konkurrenter, som er eksponeret meget mere på nybyggerisiden, siger Thorkild Diness Jensen.

Han vurderer, at regeringen kan være med til at sætte skub i byggeriet i fremtiden.

- Det, der kan give os lidt håb for fremtiden, er, at det så småt går op for regeringen, at klimapakkerne har en rigtig god effekt på økonomien. En finanspakke der både giver en jobeffekt, en klimaeffekt og økonomisk stimuli, lyder rådet fra kommunikationschefen.

Han konstaterer samtidig, at Rockwool ikke ventede et decideret opsving i sommerferien.

- Det er mere virksomheder med fokus på nybyggeri, der er eksponeret overfor sæsonudsving. Efteråret er højsæson for renovering. Vi er jo en isoleringsdel, så vi ser frem mod efteråret. Det bliver et vanskeligt 2009, hvis der kommer et opsving, vil vi mærke det relativt sent, siger Thorkild Diness Jensen.(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )