Rekordridtet fortsætter

Det danske aktiemarked er steget uafbrudt siden årsskiftet

Foto: Jens Nørgaard Larsen

Det danske aktiemarked er steget uafbrudt siden årsskiftet, og der er ikke grund til at tro, at aktiehandlere og investorer sætter hælene i torsdag morgen. Tværtimod er de asiatiske børser præget af stigninger, og futures indikerer en behersket positiv åbning på de europæiske børser.

Optimismen har rod i nattens stærke kinesiske eksporttal, som har sendte ikke mindst de asiatiske rederier til vejrs. Eksporten steg 14,1 pct. på årsbasis i december, eller langt over økonomernes forventninger om en stigning på 5 pct. Det kinesiske rederi China Cosco ligger torsdag til en stigning på over 7 pct., og de japanske konkurrenter Nippon Yusen og Mitsui OSK Lines er gået i vejret med 3-4 pct.

Dermed kan der være lagt op til en god børsdag for A.P. Møller - Mærsk. Det gælder formentlig også G4S, der er blevet løftet til anbefalingen "top pick" hos RBC Capital Markets.

- Det bliver en start med pil opad og fokus på de tal, der kom fra Asien samt på rederierne, og i det hele taget de cykliske aktier, vurderer chef for skandinaviske aktier i Sydbank, Ole Kjær Jensen, over for Ritzau Finans.

C20-indekset satte igen onsdag rekord efter en stigning på 0,6 pct. til 521,07. Siden årsskiftet er C20 steget 5 pct., efter fremgang samtlige årets seks børsdage.

Den helt store positive overraskelse har været Vestas, der er startet børsåret med samlet stigning på 15,2 pct. Vestas har hentet en midlertidig afløser til direktørposten i sin centraleuropæiske division. Det bliver den tidligere Nordex-topchef Thomas Richterich, der skal bestride posten hos Vestas, indtil en permanent løsning bliver annonceret.

Vestas sluttede onsdag 3,5 pct. højere i 36,7 kr.

Årets næst- og tredjebedste aktieinvestering i C20 er Pandora og Danske Bank, der begge er steget 11 pct. siden nytår. A.P. Møller - Mærsk, der ventes at nyde godt af torsdagens stigninger i de asiatiske rederier, er steget 7 pct. målt på B-aktien.

Samtidig er C20-rekorden muliggjort af Novo Nordisk, der er steget 5 pct. i år og onsdag sluttede i kurs 963 - 7,5 kr. fra rekordniveauet fra oktober.

Det er dagen derpå for Bang & Olufsen. Aktien faldt næsten 10 pct. onsdag til 64,5 kr efter et svagt regnskab for andet kvartal. Torsdag skal B&O finde sig på plads igen, mens en del analytikere sandsynligvis vil sende nye klippede estimater ud for den gamle elektronikkoncern. Alm. Brand Markets har foreløbigt vist vejen med en nedjustering til "sælg" fra tidligere "køb". Kursmålet er skåret med en tyver til 60 kr.

Rederiet Norden er blevet sænket af Nordea til "hold" fra tidligere "køb". Norden, der siden november er steget fra kurs 146 til 171,4 kr., kan modsat nyde godt af stigningerne i de asiatiske rederiaktier.

I USA fortsætter regnskabssæsonen torsdag med regnskab fra Chevron, og herhjemme gør Roblon status for det forskudte årsregnskab for 2011/12. Fiberproducenten offentliggjorde midlertidige tal fra det kommende regnskab allerede den 29. november, og det så bedre ud end ventet. Tallene indikerede en omsætning på 253 mio., mod en forventning på 235 mio. og et overskud på 40 mio. kr. før skat mod en forventning om 33 mio. kr. før skat. Aktien sluttede onsdag i kurs 874.