Rekordjagt i sløvt aktiemarked

Der skal ikke så meget til at flytte et marked, hvor omsætningen er lav. Det er udviklingen på det danske aktiemarked et godt eksempel på torsdag, hvor en overvægt af optimistiske investorer sørger for at hive C20 Cap mod endnu en rekord.

Læs mere
Fold sammen

 Aktiviteten er tynget af, at Thanksgiving holder børserne lukket i USA.

Det danske eliteindeks - C20 Cap - stiger 1,0 pct. højere i 664,22. Det er det højeste niveau i løbet af en handelsdag, og holder niveauet til lukningen, vil det dermed være rekord nummer 43 siden årsskiftet.

- Det er egentlig svagt positive markeder over en bred kam. Men volumen er ikke voldsomt stor, og så skal der ikke meget til at vippe markedet til den ene eller den anden side. I dag er der en lille bias til den positive side, forklarer Kim Sejdelin, der er aktiehandler i Jyske Bank, til Ritzau Finans.

Udover de seneste dagens fornuftige nøgletal fra USA er der ikke nogen nyheder bag fremgangen, og med det amerikanske aktiemarked ude af billedet, er der også småt med vigtige nøgletal på dagen. Dog skal man ifølge Kim Sejdelin holde øje med eftermiddagens inflationstal fra Tyskland, da inflationen er gået hen og blevet et af markedet vigtigste parametre for, om der er ved at komme gang i væksten.

Frygten er, at der kommer deflation i Europa. Konsensus blandt økonomerne er ifølge Bloomberg News en beskeden prisstigningstakt i Tyskland på 0,1 pct. på månedsbasis og 1,2 pct. på årsbasis i november.

Hele 17 ud af C20-indeksets aktier stiger. Mens bundskraberen Pandora, der falder 0,3 pct. til 284,5 kr., er tynget af profittagning efter en kursmæssig god periode, er det modsatte tilfældet for Novo Nordisk.

Novo Nordisk topper C20 med en stigning på 2,7 pct. til 973,5 kr. - trukket op af, at børshuset Kepler har løftet anbefalingen til "køb" fra tidligere "hold". Kursmålet er løftet betragteligt til 1150 kr. fra 980 kr.

- Solide drivere for den underliggende salgsvækst og en stærk markedsposition giver, i vores optik, grundlag for fortsat stærke præstationer, skriver Kepler Cheuvreux i en analyse af Novo Nordisk.

Novo Nordisk er ifølge Kim Sejdelin blandt de aktier, som har klaret sig dårligere end markedet i år. Det skyldes blandt andet, at markedet er begyndt at spekulere på, hvorvidt selskabet også i fremtiden kan fastholde den stærke position på diabetesmarkedet. Hvor stærk bliver konkurrencen fra etablerede spillere, og får kopiproducenterne, når man ser nogle år frem, en bid af kagen, er blandt spørgsmålene.

- Det forspring, som Novo har haft i behandlingen af diabetes, vil selskabet kunne fastholde det i årene fremover. Det er det spørgsmålstegn, som vi har oplevet markedet stille i år, hvor Novo for første gang er blevet udfordret for alvor. Novo Nordisk er for første gang i mange år kommet med lidt halvnegative nyheder indimellem. Hvor vi har været vant til, at selskabet i en lang periode har været et-to-tre skridt foran konkurrenterne, så er der flere og flere, der haler ind på dem nu, forklarer Kim Sejdelin, der blandt andet henviser til, at Novo Nordisk har kunnet se lanceringen af Tresiba i USA blive udskudt i nogle år.

Selv Jyske Bank har dog en købsanbefaling på Novo Nordisks aktie.

DSV og Coloplast stiger 1,1 og 1,8 pct. til rekordkurserne 165,6 og 364,0.

Carlsberg får opmærksomhed op til selskabets kapitalmarkedsdag for analytikere i næste uge. Det overordnende tema for dagen er Carlsbergs supply chain-aktiviteter og et dybere indblik i det store standardiseringsprogram (BSP1), som bliver udrullet i Vesteuropa i år og i de kommende år, oplyser Sydbanks analytiker Morten Imsgard i en kommentar.

Han ser gode muligheder for en stigende lønsomhed i de kommende år drevet af effektiviseringer, stram omkostningsstyring og lavere råvarepriser.

Carlsberg stiger 0,6 pct. til 597,5 kr.

Torsdag morgen leverede kriseramte Vestjysk Bank regnskab. Aktien falder 3,1 pct. til 12,4 kr.

Den problemramte bank, der ejes to tredjedele af staten, er i gang med at ”undersøge sine strukturelle muligheder” og ventes solgt inden længe. Banken kom ud af tredje kvartal med et underskud på bundlinjen på 62 mio. kr., og bankens solvens blev dermed yderligere forværret og er ultimo september opgjort til 10,8 pct. mod et opgjort solvensbehov på 10,2 pct. - svarende til en solvensmæssig overdækning på blot 130 mio. kr. Et kvartal tidligere var overdækningen på 150 mio. kr.

Topsil leverede også regnskab med en opjusterede forventningerne til omsætningen. Aktien falder 1,2 pct. til 80 øre. Aktien startede året i 38 øre.

/ritzau/FINANS