Rekordhøjt udbytteår i USA

Aktionærer i de største amerikanske selskaber står til samlet at modtage et tusinde mia. dollar i form af udbytter og aktietilbagekøb i år, hvilket vil være den højeste værdi nogensinde.

Foto: SPENCER PLATT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skriver Financial Times.

De sidste fire år er det samlede udbytte steget 14 pct. årligt, og aktietilbagekøb anslås at runde 400 mia. dollar, og dermed gøre 2015 til rekordår for tilbagebetaling til aktionærerne.

Kombinationen af afmatning på vækstmarkeder, bekymringer om udviklede markeder værende fastlåst af krisen og faldende oliepriser har drevet forventningerne til investeringer ned.

- Der er enorme summer opsparede og vi ser denne meget lave nominelle vækst, så der er få steder at gøre af denne værdi, siger investeringsstrateg Russ Koesterich fra Blackrock.

Fokus er derfor nu vendt mod at øge investorers udbytter.

Ikke alle ser dette som en positiv udvikling. Kritikere pointerer blandt andet, at prioritering af aktionærers udbytte over investeringer vil skade økonomien på lang sigt. Desuden ses en stigning i insideres salg af aktier i deres virksomeheder.

- Som investor bryder jeg mig ikke om at se topledelsen sælge aktier, mens selskabet tilbagekøber. Det er ikke nødvendigvis et godt tegn, advarer Michael Kastner fra Haylard Asset Management.