Rekordfald skaber usikkerhed om kinesisk lederskab

De kinesiske aktier tager sit største styrtdyk på en enkelt dag siden 2007, kort tid efter myndighederne bremsede ugers kæmpeudsving. De nye fald skaber usikkerhed om myndighedernes kontrol over økonomien.

De kinesiske aktier styrtdykkede i dag med det største fald siden før finanskrisen. Foto: REUTERS/China Daily Fold sammen
Læs mere
Foto: CHINA DAILY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er usikkerhed om, hvad den udløsende faktor var, da det toneangivende kinesiske aktieindeks Shanghai Composite mandag oplevede sit største fald på en enkelt handelsdag siden februar 2007 og aktierne tordnede ned med 8,5 procent.

Mens handlen mandagen igennem lå til et fald, accelererede faldet pludseligt sidst på handelsdagen.

Det spredte sig også til markedet i Hongkong, hvor langt flere udenlandske investorer er involveret end det er tilfældet i Shanghai. I Hongkong faldt Hang Seng-indekset med lige over 3 procent.

Faldene kommer ganske vist efter, at der kom skuffende PMI-tal fredag og mandag kom ligeledes skuffende tal for den kinesiske industris overskud. Det faldt med 0,3 procent i juni. Men ingen af tallene er nok til at forklare de dramatiske kursfald, mener Amy Zhuang, der er Asien-analytiker i Nordea Markets. Ifølge hende er der sjældent tæt sammenhæng mellem nøgletal og bevægelserne på de kinesiske børser.

»Omkring kl. 14 lokal tid gik det lidt amok. Der er ikke særligt mange i markedet, der forstår hvorfor og de fleste er lidt chokerede. Men der kan sagtens have foregået noget bag kulisserne, vi ikke ved noget om,« siger Amy Zhuang.

Selvom dagens fald sætter rekorder, har der været meget stor volatilitet i de kinesiske aktier de seneste måneder. Aktierne har været spekuleret op i et højt niveau af millioner af private småinvestorer, der inden for det seneste år har bevæget sig ind på det kinesiske aktiemarked og ofte har købt aktier for lånte penge.

Men Amy Zhuang mener ikke, det er sandsynligt, at det er de mange millioner småinvestorer, der har udløst dagens store fald. Hun understreger dog, at hun kun kan spekulere i, hvad årsagen er til faldene på det ugennemsigtige kinesiske marked.

»Der har været stigninger over den seneste uge og nogle ville måske vælge at sælge nu, men andre ville holde igen - og dagens fald ville kræve millioner af små aktionærer, der solgte ud. Når det ikke er de små aktionærer, der har udløst faldet, må det være en eller flere af de store. Mit gæt er, at der foregår noget, som markedet ikke ved. Her skal man tænke på, at mange af de helt store aktører ikke er markedet, men statsejede virksomheder,« siger Amy Zhuang.

For Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet, er der dog ikke noget overraskende ved, at aktienedturen ikke stoppede, da de kinesiske myndigheder indførte en række tiltag tidligere på måneden til at forhindre aktiefaldene. Dertil er de kinesiske aktier spekuleret for højt op.

»Det var en likviditetsdrevet boble. Jeg stod på sidelinjen og forstod ikke, hvorfor aktierne skulle stige så meget - der var mange aktier, der fik sin kurs 10- eller 15-doblet, selvom indtjeningen ikke var steget, ,« siger Per Hansen.

Han mener, at man som investor skal passe på med at investere i enkelte kinesiske selskaber.

»Der er nogen, der opfatter de kinesiske aktier som billige, fordi de er faldet, men det er de ikke. De er stadig steget meget i år. Man skal efter min overbevisning passe meget på med at gå ind i enkelte kinesiske aktier som privatinvestor. Man kan godt finde en investeringsforening, der investrer bredt i Kina, men ser man på enkeltaktier, skal man huske, at compliance i Kina er som en by i Rusland,« siger Per Hansen.

Boligboble presses af aktiefald

I første omgang er Per Hansen ikke bekymret for, om de kinesiske aktiefald vil sprede sig til andre dele af klodens aktiemarkeder. Det er kun, hvis faldene spreder sig til resten af den kinesiske økonomi, at man skal være på vagt.

»Opturen betød ikke noget for de globale aktier, så nedturen betyder nok heller ikke noget. Men opstår der en situation, hvor det kollapser, så bliver det et problem. Også globalt,« siger Per Hansen.

Indtil dagens fald har analytikere peget på, at de kinesiske myndigheder havde fået styr på uroen på markederne med en række tiltag, der skulle begrænse faldene. Et tiltag har været, at store investorer, der ejer mere end 5 procent af aktierne i et selskab, har fået forbud mod at sælge aktierne. Men andre tiltag kan medvirke til, at aktiefaldene spreder sig til resten af den kinesiske økonomi.

Et tiltag har sigtet mod de små private investorer, der har spekuleret for lånte penge med sikkerhed i aktierne. Når aktierne faldt, var der ikke længere dækning for lånet, så investorerne var tvunget til enten at stille en kontant garanti eller at sælge aktierne. Og de mange aktier, der blev tvangssolgt, var som en snebold på vej ned af en kælkebakke med til at accelerere faldene.

Derfor gjorde myndighederne det muligt at stille sikkerhed i folks bolig i stedet for at sælge aktierne, og kædede dermed aktiefaldene sammen med Kinas skrøbelige og oppustede boligmarked. Det bekymrer Amy Zhuang.

»En enkelt dags fald kan ikke vælte boligmarkedet, men koblingen mellem aktiemarkedet og boligmarkedet gør den kinesiske boligboble mere risikabel og gør boligmarkedet ekstremt volatilt. Spørgsmålet er, hvad der sker med investorernes boliger, hvis aktiefaldene fortsætter. Så der er masser af nervøsitet,« siger Amy Zhuang.

Kinesisk vækst kræver kontrol over økonomien

I et mere langsigtet perspektiv bekymrer det også Amy Zhuang, at de kinesiske myndigheder nu igen tilsyneladende har mistet kontrollen med det kinesiske aktiemarked, som de ellers har været opsat på at få kontrol over.

»Beijings manglende kontrol over aktiemarkedet er bekymrende. Det understreger endnu en gang, hvor usikker reguleringen er på de finansielle markeder i Kina. Måske har myndighederne ikke lige så meget kontrol over både de finansielle markeder, men også økonomien, som vi tror. Og analytikernes forventning om en vækst på 7 procent i år er baseret på den antagelse, at Beijing har styr på økonomien ned til mindste detalje,« siger Amy Zhuang.

Hun understreger, at det kun kan blive til spekulationer om, hvor meget myndighederne har styr på situationen, når det ikke er offentligt kendt, hvad der har udløst dagens kæmpefald i aktierne.

»Men hvis myndighederne gang på gang viser, at de ikke kan styre situationen så meget som de gerne vil, så er det både noget, der bemærkes af kineserne, men også af udenlandske investorer. Det er negativt for deres troværdighed og for deres magtposition,« siger Amy Zhuang.