Rekordår i sigte: Børsnoteringer for 200 mia. kr. på vej

Ørkenvandringen på det danske børsmarked kan lakke mod enden. De næste 12 måneder har kurs mod rekord i danske børsintroduktioner målt på markedsværdi. Selskaber til en samlet værdi af op mod 200 mia. kroner planlægger at søge mod børsen, erfarer Berlingske.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De næste 12 måneder kan blive de bedste nogensinde for nynoteringer af danske virksomheder. Virksomheder til en samlet værdi op mod 200 mia. kroner er enten på vej eller pønser på en børsnotering frem mod foråret 2017. Det er især de mulige børsintroduktioner af energiselskabet DONG Energy, der ventes inden sommerferien i år, samt finansvirksomheden Nykredit, der kan komme allerede i efteråret i år, som trækker op.

Begge selskaber kan hver især få en markedsværdi på ca. 70 mia. kr. Størst usikkerhed er der om værdien af DONG, der bl.a. som følge af den lave oliepris kan blive tvunget til at sælge sig selv billigere til investorerne.

Berlingske har talt med en række centrale og velinformerede kilder i banker og advokatfirmaer med kendskab til de hemmelige børsplaner, og de bekræfter, at der er morgenluft på det danske børsmarked.

»Markedet for nynoteringer af danske virksomheder ser rigtigt godt ud. Når vi kigger ind i de næste 12 måneder, ser det bedre ud end nogensinde, og alle banker og advokater gør sig klar til det, der kan blive en gylden periode i dansk børshistorie,« siger en central kilde i en af de store danske banker, hvis job det er at følge med i danske virksomheders børsambitioner.

Ud over DONG og Nykredit arbejder selskabet bag Dankortet, Nets, på en børsnotering. Det har tidligere været fremme, at selskabets hovedejere, kapitalfondene Advent og Bain, har hyret Deutsche Bank og Morgan Stanley til at påbegynde arbejdet hen mod en børsnotering. Advent ejer også it-serviceselskabet KMD, og selv om der ikke er hyret banker endnu, hviskes der i krogene om, at KMD er en klar børskandidat og kan ende med at blive noteret i efteråret.

Nasdaq OMX Copenhagen, som er fondsbørsens officielle navn, glæder Carsten Borring sig over udsigten til de mange og store virksomheder, der er på vej på børsen.

»Vi synes det ser rigtigt godt ud. Der har været volatilt i efteråret og i begyndelsen af året, men det ser ud til at have lagt sig. Vi kan se, at der er masser af likviditet til rådighed bl.a. pga. de store udbytter, som de store virksomheder betaler ud,« siger Carsten Borring, der er chef for nynoteringer på fondsbørsen.

Efter en årrække på skrump er den aktuelle pipeline af selskaber med børsdrømme godt nyt for fondsbørsen i København, der ellers i flere år har måttet se en række mindre danske selskaber ryge på børsen i enten Norge eller Sverige eller blive solgt til kapitalfonde frem for at ende i de danske kurslister. Set med danske briller er det en uheldig udvikling, da det risikerer at gøre det danske børsmarked mindre interessant for udenlandske investorer, hvis det samlet set bliver for småt, uanset at børsdarlingen Novo Nordisk trækker megen opmærksomhed. Dæmpes den internationale interesse for at investere i danske børsnoterede virksom­heder, kan det sætte sig i prisen og værdien af de danske virksomheder.

I de senere år er der talrige gange spået guldrus på det danske børsmarked, der efter finanskrisen lå underdrejet. Ingrediensvirksomheden Chr. Hansen er den vel nok mest succesfulde nynotering blandt større virksomheder i nyere tid. Chr. Hansen gik på børsen i 2010 og er siden blevet mere end fire gange så meget værd. Også noteringen af Pandora i 2011 står som meget succesfuld trods katastrofenedjusteringen kort tid efter.

Men de to selskaber sparkede slet ikke døren ind til det danske børsmarked, som det blev forudset. Sidste år var det kun det lille it-serviceselskab, der gik på. Året før var det ISS og OW Bunker, hvor sidstnævnte siden gik konkurs og dermed gjorde mere skade end gavn for markedets udvikling.

2016 har allerede budt på den første større nynotering med cigarkæmpen Scandinavian Tobacco Group, der blev noteret i begyndelsen af februar med en markedsværdi lige over ti mia. kr.