Rekord stor fremgang for fondsbørsen i 2014

Den danske fondsbørs klapper i hænderne over fremgangen i 2014. Det er det næstbedste år nogensinde målt på aktieomsætning.

NASDAQ OMX København, NASDAQ OMX Copenhagen, Københavns Fondsbørs, fondsbørsen, børsen. Fold sammen
Læs mere

Det forgangne år var særdeles godt for fondsbørsen i København, som nu er hoppet op på en nordisk andenplads.

Tidligere har vi ligget efter både Oslo- og Helsinki-børsen, men de blev overhalet i 2014 med Stockholms-børsen stadig i front målt på handelsomsætning.

»Den svenske økonomi er væsentlig større end den danske, så det danske aktiemarked bliver nok aldrig større end det svenske. Når det er sagt skyldes den højere omsætning på Stockholmsbørsen, at man i Sverige i en lang årrække fra politisk hold har prioriteret styrkelsen af en bredt forankret folkelig aktiekultur uden den samme indviklede brandbeskatning, man ser i Danmark. Dermed ser vi også, at børsen i Sverige bruges mere aktivt som facilitator for kapitalfremskaffelse og vækst,« fortæller Bjørn Sibbern, fondsbørschef, Nasdaq Copenhagen, i en mail.

Væksten skal forklares af en rekordvækst i aktieomsætningen på det danske marked. På tre år er aktieomsætningen nærmest fordoblet med en stigning på 91,6 pct. i gennemsnitlig daglig aktieomsætning. Og det er det næstbedste år nogensinde, med 2007 i spidsen.

Oktober 2014 var måneden, der raslede rekordvækst af sig. Her ramte den danske fondsbørs 90.000 aktiehandler per handelsdag, hvilket erstatter rekorden fra februar med godt 80.000 handler.

»Vi har under finanskrisen brugt manger kræfter på at effektivisere og modernisere det danske aktiemarked, så udenlandske investorer let og billigt vil finde vej til den danske fondsbørs og handle de danske aktier. Så når de danske børsnoterede selskaber overordnet klarer sig godt ude i verden, bliver det bemærket af udlandet, som handler aktierne på en lokal dansk børs, men på en internationalt velkendt Nasdaq platform,« forklarer Bjørn Sibbern og fortsætter:

»Men når vi performer relativt stærkere end andre Nordiske markeder, skyldes det også i høj grad en stigende handelsaktivitet fra lokale banker og børsmæglere og private investorer, som handelsmæssigt er kommet stærkt igen efter 2008 og 2009 i Danmark.«

Men et sted ligger fondsbørsen i forrest - på indeksudvikling. Hele 35 gange er C20CAP lukket i rekord i 2014, og er steget næsten dobbelt så meget som de ledende indeks i Sverige, Finland og Norge.