Rekord på amerikansk aktiemarked trods negative boligdata

De tunge aktier i det amerikanske Dow Jones Industrial Average indeks lukkede mandag i endnu en rekord, mens det teknologitunge Nasdaq krydsede 4000 for første gang i 13 år.

Investorerne trak sig dog generelt en anelse tilbage i dagens løb, efter lidt smådårlige data fra boligmarkedet.

Dow Jones Industrial Average lukkede med en stigning på 0,1 pct. i rekorden 16.072,54. S&P 500-indeks sluttede med et fald på 0,1 pct. i 1802,48, efter at have sat rekord fredag. Teknologiaktierne i Nasdaq-indekset endte dagen med en stigning på 0,1 pct. i 3994,57.

De amerikanske futures handles med stigninger på 0,1-0,2 pct. i Asien tirsdag morgen.

- Markedet er ikke nødvendigvis over-købt, men sandsynligvis moderat mæt. Det er nok svært at forestille sig, at markedet har et fortsat stort potentiale, medmindre der er en fortsat positiv fuld indtjening og økonomisk vækst. Aftalen med Iran tager noget af risikopræmien ud af markedet i det mindste for en tid, siger investeringsrådgiver Cam Albright fra Wilmington Trust i Delaware til Bloomberg News.

Investorerne fik lidt at tygge på, efter at et sæt smådårlige data fra boligmarkedet ramte Wall Street. Antallet af igangværende bolighandler i USA faldt med 0,6 pct. i oktober sammenlignet med måneden før, hvilket var en gedigen overraskelse, da økonomer ifølge Bloomberg News havde ventet en stigning på 1,0 pct.

Fra selskaberne kom der nyt fra giga-detailkæden Wal-Mart. Kort før børsens åbning meddelte selskabet, at Doug McMillon bliver ny topchef for det enorme net af forretninger. McMillon kommer fra en post som chef for selskabets internationale forretninger, og han overtager sædet fra Mike Duke, der går på pension i februar. Investorerne tog positivt mod nyheden og sendte aktien 0,8 pct. op.

Fra tech-sektoren offentliggjorde Apple købet af den israelske virksomhed Primesense, som laver bevægelsessensor-teknologi. Prisen anslås til omkring 350 mio. dollar. Apple-aktien steg 0,8 pct.

Førstnævnte fordi selskabet fredag introducerede sin nye spillekonsol, Xbox One, i 13 forskellige lande. Lørdag oplyste Microsoft, at der på mindre end ét døgn var blevet solgt over 1 million eksemplarer af efterfølgeren til Xbox 360. Lanceringen kommer kort tid, efter at Sony satte sin Playstation 4 i handlen i USA og solgte lige så mange eksemplarer.

Investorerne var ude med riven efter selskaberne i den mere diffuse ende af it-sektoren. Twitter, som debuterede på børsen tidligere på måneden, fik et hak i tuden på næsten 5 pct., mens LinkedIn, Groupon og Pandora også fik kærligheden af føle med kursfald på op til 4,5 pct.

Til gengæld var der bud efter sundhedspleje-selskaberne. Kopiproducenten Mylan avancerede 3,6 pct. og Biogen Idec steg 3,6 pct., mens DaVita Healthcare Partners øgede hele 8,9 pct.

Novo Nordisk fik også lidt glæde af investorernes bevågenhed. Koncernens ADR'er steg 0,1 pct. til 172,66 dollar, og med en dollarkurs tirsdag morgen på 5,5115 kr. svarer det til 951,62 kr. Det er dog markant under slutniveauet i København, hvor aktien mandag lukkede i 957 kr.

/ritzau/FINANS

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk