Rekord i C20 og fire eliteaktier efter fransk valg

En række eliteindex i Europa slog mandag rekord, efter Emmanuel Macron vandt den første runde af det franske præsidentvalg.

Foto: STAFF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stor optimisme prægede det danske aktiemarked mandag, ligesom det var tilfældet i resten af Europa, hvor resultatet af weekendens første valgrunde af præsidentvalget i Frankrig fik investorerne i sprudlende humør.

Herhjemme blev der budt på flere rekorder. Først og fremmest lukkede eliteindekset, C20 Cap, for første gang nogensinde over niveauet 1100, da det steg 1,5 pct. til 1103,53, og blandt indeksets 20 aktier, som alle steg, lukkede fire i den højeste kurs nogensinde.

Allerede fra dagens begyndelse buldrede de europæiske aktier i vejret, efter at det stod klart, at den midtersøgende franske præsidentkandidat Emmanuel Macron og højrenationalistiske Marine Le Pen gik videre fra weekendens første valgrunde.

De skal nu op i direkte duel i anden og sidste valgrunde 7. maj, hvor Macron i meningsmålingerne umiddelbart står klart stærkest til at vinde.

»Der er lettelse på de finansielle markeder, efter at meningsmålingerne ramte plet, og Macron og Le Pen går videre til anden valgrunde ved det franske præsidentvalg. Især fordi meningsmålingerne samtidig spår en klar sejr til Macron den 7. maj,« skriver chefanalytiker Tina Winther Frandsen fra Jyske Bank.

Specielt bankerne trak op i de store europæiske aktieindeks, og det gjaldt også herhjemme, hvor Danske Bank toppede i C20 med en stigning på 3,0 pct. til 241,80, mens Jyske Bank endte 1,9 pct. højere i 349,90 kr.

Mandagen bød også på flere kursrekorder blandt C20-medlemmerne. Det gjaldt Chr. Hansen, DSV, ISS og Lundbeck. Chr. Hansen steg 1,9 pct. til 460 kr., DSV med 2,2 pct. til kurs 375,70 kr., ISS lukkede 1,0 pct. højere i 283,50 kr., og Lundbeck startede ugen med et plus på 1,8 pct. til kurs 347,90 kr.

Coloplast, der steg 1,6 pct. til 578 kr., nød godt af, at Jyske Bank hævede anbefalingen af medicoselskabets aktie til "køb" fra "reducer" og kursmålet til 650 kr. fra 535 kr. Desuden var det fremme, at det amerikanske medicoselskab C.R. Bard, der er en stor konkurrent til Coloplast på markedet for katetre og urologi, er på vej til at blive solgt for hele 24 mia. dollar - svarende til godt 164 mia. kr.

TDC steg endvidere 2,6 pct. til 36,54 kr. En af selskabets konkurrenter, teleselskabet 3, hentede i første kvartal 11.000 nye mobilkunder på det danske marked og løftede indtjeningen en anelse.

Desuden har TDC's privatforretning, Yousee, planlagt at hæve priserne for mobilabonnementer som følge af EU's nye regler om billigere telefoni i udlandet.

Uden for C20 var der gode nyheder til FLSmidth om minemarkedet fra svenske Sandvik, hvis ordreindgang i den forretningsdel steg med hele 30 pct. i første kvartal.

Det kan være et forvarsel om bedre tider, hvilket kan hjælpe minedivisionen hos FLSmidth, vurderer Mikkel Emil Jensen, der er aktieanalytiker i Sydbank.

»Det er et af de områder, FLSmidth har haft problemer med i lang tid, så selv om man ikke kan sige, at de to virksomheder laver 100 pct. det samme, så vil det blive taget imod med kyshånd hos investorerne, hvis der er bare tilnærmelsesvis samme udvikling i FLSmidth,« siger Mikkel Emil Jensen til Ritzau Finans.

FLS-aktien steg da også 3,8 pct. til 390,10 kr., hvilket er det højeste niveau i mere end fire år. Endnu bedre gik det dog for aktien i SP Group, som satte kursrekord efter en stigning på 16 pct. til 883 kr. Det skyldes, at selskabet i sit regnskab for første kvartal opjusterede forventningerne til hele året.

/ritzau/FINANS