Regnskabsparade og elite-stigning på børsen

Efter en noget slukøret åbning med fald i det toneangivende indeks, C20 Cap kom det danske aktiemarked til hægterne i løbet af formiddagstimerne torsdag hjulpet op af blandt andet nogle positivt overraskende nøgletal for indkøbschefernes tillid til økonomien både for den store tyske økonomi og den samlede eurozone.

Da markedet lukkede torsdag var eliteindekset steget til 614,96 eller med 0,44 pct. i forhold til onsdagens lukkeniveau. Ikke helt på niveau med de europæiske markeder, hvor stigningen er på små 1-1,5 pct., men det havde de indekstungeste aktier, Novo Nordisk og Mærsk-aktierne, ansvaret for.

- Når de ligger fladt, som de gør, så kan vi ikke flytte os så meget som i Europa. Og Mærsk-aktierne har jo gjort, hvad de skulle efter regnskabet, konstaterer aktiehandler i Jyske Bank Kim Sejdelin.

Torsdag var den store regnskabsdag for det mindre og mellemstore danske selskaber, mens C20-aktierne kun indtog scenen i kraft af analytikerreaktioner efter onsdagens mere spektakulære præsentationer omfattende ikke mindst fyringen af Vestas-topchefen Ditlev Engel. .

Både Barclays og Nordea har fået et mere positivt syn på Vestas-aktien. Nordea anbefaler nu "køb" af aktien mod tidligere "hold", mens kursmålet for aktien hæves til 125 kr. Barclays anbefaler fortsat "equal weight", men løfter kursmålet til 97 kr. Mere negativ er Exane BNP Paribas, der trods en kursmålsopjustering blot forudser en værdi på 35 kr. per aktie. Effekten for Vestas-aktien var ved dagens slutning en kursstigning på 1,6 pct. til 110,70 kr.

Også NKT-aktien har fået hævet anbefalingen af Nordea fra "hold" til "køb". Torsdag fortsætter den gode trend med en stigning på 2,0 pct. til 254,80 kr.

Carlsberg har fået sænket sin anbefaling af Nykredit Markets til "underperform" fra "neutral" begrundet med et hårdt russisk marked for bryggerikoncernen -aktien sluttede uændret på 554,50 kr. efter en placering i indeksets kedeligste ende det meste af torsdagen.

- Det ser ud til, at det er vinklen med, at Carlsberg har det svært på det russiske marked, der vinder hævd, mener Kim Sejdelin.

I toppen af indekset ligger fredagens regnskabsaktuelle FLSmidth-aktie med en stigning på 2,1 pct. til 292,10 kr. uden konkrete torsdags-nyheder.

- Det tyder på noget "buttom fishing". Der er nogle, der spekulerer i, at de vil præsentere "cost-cutting" plan, der kan holde indtjeningen oppe. Det har de tidligere vist, at de kan, bemærker Kim Sejdelin.

Ellers var der ikke færre end 17 selskaber fra fondsbørsens B- og C-kæder, der fremlagde regnskaber torsdag.

Blandt de mere voldsomme kursreaktioner var et fald på 16,9 pct. til 30,50 kr. for svejsemaskinfabrikken Migatronic, der præsenterede lavere omsætning på 138 mio. kr. fra 159 mio. kr., ringere resultat på 2,6 mio. kr. fra 3,2 mio. kr. og nedjusterede forventninger forårsaget især af svigtende efterspørgsel efter manuelle svejseløsninger. Migatronic venter nu et mindre overskud for hele året end i 2012, hvor selskabet tidligere ventede en stigende indtjening.

Men heller ikke Mols-Linien klarede halvårs-skærerne uden kurskrammer efter nedjustering af skønnet for årets resultat. Rederiet venter nu underskud på 20 mio. kr. mod de tidligere forventninger om et positivt resultat. Aktien faldt 20,9 pct. til 25 kr.

Auriga kom igennem andet kvartal med en stigende omsætning og en voksende bundlinje. Det samlede salg endte på 1851 mio. kr. mod 1727 mio. kr. i samme periode året før, og overskuddet før skat landede på 167 mio. kr. fra 133 mio. kr. året før. Kursen på aktien steg 4,2 pct. til 186,50 kr.

Bavarian Nordic havde en omsætning på 556 mio. kr. og et underskud på 5,3 mio. kr. I første halvår af 2012 endte omsætningen på 445 mio. kr., mens underskuddet var væsentligt større på 168,4 mio. kr. Overskuddet af den primære drift skrumpede til 10 mio. kr. fra 19 mio. kr. tidligere. reaktionen var et kursfald på 2,9 pct. til 66 kr.

Hos Alm. Brand er bankdriften fortsat en hæmsko. Alm. Brand Bank skal have tilført 200 mio. kr. i frisk kapital fra moderselskabet, der i andet kvartal havde indtægter på 1819 mio. kr. og et plus på bundlinjen på 24 mio. kr. I samme periode 2012 lå indtægterne på 1802 mio. kr. og nettooverskuddet på 91 mio. kr. Kursen faldt 3,0 pct. til 19,20 kr.

Metalgrossisten Sanistål kom ud af et presset halvår med overskud på 11 mio. kr. sammenlignet med 115 mio. kr. i samme periode sidste år. Straffen var et kursfald på 2,6 pct. til 57 kr.

Mere moderate kursudsving blev reaktionen på dagens regnskaber fra Gabriel Holding ( 1,1 pct.), Lån & Spar Bank (uændret), SP Group ( 1,5 pct.), DFDS (-0,3 pct.), H H Holding ( 0,6 pct.), Nordjydske Bank ( 1,5 pct.), AaB (-1,8 pct.), ICCompanys ( 0,3 pct.)

/ritzau/FINANS