Regnskaber dominerer positivt europæisk aktiemarked

De europæiske aktiebørser viser mandag eftermiddag positive tendenser, som på sektorniveau er anført af de råvare-relaterede aktier.

Læs mere
Fold sammen
Strømmen af regnskaber fortsætter med fuld styrke i denne uge, og mandag er der blandt andet kommet tal fra HSBC, PostNL og Ryanair. Futures peger på en lettere positiv åbning i USA i eftermiddag.

Ved 13.15-tiden ligger det britiske FTSE 100-indeks 0,5 pct. højere. Fokus retter sig primært mod storbanken HSBC, som stiger 2,5 pct. efter offentliggørelsen af sit regnskab for tredje kvartal. Før skat tjente banken 4,5 mia. dollar, hvilket er en solid fremgang fra 3,5 mia. dollar i samme periode året før. Ifølge Bernstein var resultatet 2 pct. bedre end konsensusforventningerne.

I London stiger mineselskaberne desuden over en bred kam. Antofagasta, Fresnillo og Rio Tinto kan notere fremgang på mellem 2,6 og 3,3 pct. Blandt taberne på det britiske marked findes dog mineudstyrsproducenten Weir Group, efter at selskabet nedjusterede sine forventninger til 2013 med reference til forsinkelser inden for mineindustrien og en svagere end ventet bedring inden for sin energiforretning.

Det irske lavprisflyselskab Ryanair har ligeledes nedjusteret forventningerne til hele året, hvilket sker i regnskabet for første halvår af 2013/2014, der lige netop ikke levede op til analytikernes forventninger. Ryanair venter nu et overskud på 500-520 mio. euro, hvor flyselskabet tidligere ventede et resultat i intervallet 570-600 mio. euro.

Årsagen er hård konkurrence på markedet, der har udfordret prisniveauet, skriver selskabet i regnskabet. Derudover er forretningsklimaet svækket ifølge selskabets finansdirektør.

- Folk har fået færre penge mellem hænderne. Vi havde en stærk august, men siden da er vi begyndt at se et svækket miljø, siger Ryanairs finansdirektør Howard Millar til Bloomberg News.

Ryanair-aktien falder i Dublin 11,7 pct., og i London ligger konkurrenten Easyjet til et fald på 4 pct.

I Amsterdam stiger PostNL 6,9 pct. derimod efter en opjustering af forventningerne til driftsindtjeningen til mellem 130 og 160 mio. euro. Den tidligere prognose var et resultat på 50 til 90 mio. euro. På børsen i Paris falder Alcatel-Lucent derimod 3,1 pct. efter nyheden om, at selskabet vil rejse 955 mio. euro gennem en kapitalforhøjelse.