Regning for krisen: 19.000 kroner per snude

Med den første økonomiske fremgang i månedsvis kan danskernes regning for krisen nu gøres op.

Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regningen for den historiske nedtur i dansk økonomi kan gøres op. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at recessionen sluttede i 3. kvartal, hvor BNP overraskede positivt ved at vokse med 0,6 pct.

Dermed kan der gøres en foreløbig status over tabet af velstand siden nedturen for alvor brød løs for et år siden i kølvandet på den finansielle turbulens.

Beregninger foretaget af dagbladet Børsen viser, at nedturen har kostet Danmark helt præcis 101,6 mia. kr. i tabt velstand svarende til 18.475 kr. pr. dansker. Penge, som ellers vil have været til rådighed for forbrug eller investeringer.

"Kagen er blevet væsentligt mindre, og dermed også den kage, der er til at fordele i samfundet. Vi er under ét blevet fattigere," siger Helge J. Pedersen, cheføkonom i Nordea, oven på offentliggørelsen af de nye væksttal fra Danmarks Statistik.

Tabet af velstand er beregnet ved at sammenligne niveauet for BNP i 2. kvartal 2008 med niveauet for det årlige BNP ved udgangen af 2. kvartal i år.

"Kigger vi på recession, så blev der fra starten af recessionen til krisen toppede høvlet omtrent 102 mia. kr. af produktionen. I tredje kvartal var der atter en smule fremgang, og dermed er den tabte produktion nu "nede" på 93 mia. kr. Det er hævet over enhver tvivl, at der er tale om en recession af historiske dimensioner, og af dem, vi kommer til at se tilbage på mange år frem," siger Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank.

Kilde: Børsen