Regionale Federal Reserve-chefer vildt uenige om udviklingen

Der er vild uenighed mellem de regionale chefer for de forskellige afdelinger af den amerikanske centralbank, Federal Reserve.

Der er vild uenighed mellem de regionale chefer for de forskellige afdelinger af den amerikanske centralbank, Federal Reserve. Fold sammen
Læs mere
Foto: KEVIN LAMARQUE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det fremgår med al tydelighed af taler fra henholdsvis Federal Reserve of Chicagos Charles Evans og Federal Reserve of San Franciscos John Williams mandag.

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, bør vente med at hæve renten, indtil inflationen viser tegn på en bæredygtigt stigning, og det vil sandsynligvis ikke ske før i midten i 2016. Det vurderer Charles Evans i en tale mandag aften.

Det er skik modsat af, hvad vurderingen er hos John Williams. Williams gentog mandag aften i en tale, at han finder det passende at begynde at hæve renten i år, og han advarede samtidigt om hastigt stigende huspriser.

- Jeg begynder at se, at de ubalancer, der dannes i form af høje aktivpriser, især inden for fast ejendom, og det sætter gang i advarselslamperne. En ting, jeg har lært, er, at når ubalancer har vokset sig tilpas store, er mulighederne for at styre dem begrænsede, lød det fra den regionale San Francisco chef.

John Williams forventer, at den amerikanske arbejdsløshed falder til under 5 procent i år, og inflationen til at stige tilbage til 2 pct. målet, hvilket gør det hensigtsmæssigt at indlede normaliseringen af pengepolitikken.

Charles Evans pegede derimod på, at det nuværende inflationsniveau er for lavt til at hæve renten.

- Før renten hæves, vil jeg gerne se mere klare indikationer på, at inflationen er på vej op, end jeg gør i dag, lød det fra Chicago-Feds chef, der ikke tror, at kerneinflationen, som udelukker energi og fødevarer, vil vende tilbage til 2 pct. før udgangen af 2018.

Dertil kommer at en svagere international vækst, og faldende inflationsforventninger kan udskyde det yderligere.

Charles Evans har tidligere udtalt, at Fed bør vente den første stigning i 2016.