Regeringens skatteindgreb vil sende aktierne op

Aktiestrateg fra Danske Equties forventer, at specielt de finansielle virksomheder får medvind på børsen efter fredagens sænkelse af selskabsskatten.

Regeringens skatteplan med bl.a. en lempelse af selskabsskatten og en forringelse af fradragsretten i forbindelse med finansieringsudgifter vil fra mandag morgen sætte sit positive præg på børsmarkedet, hvor de danske aktier forventes at stige som følge af de nye regler.

Det er svært at vurdere de langsigtede effekter for kursdannelsen, men aktiestrateg Morten Kongshaug fra Danske Equties forventer, at aktierne over en bred kam i næste uge vil stige med 2-3 pct. som en direkte konsekvens af den lempeligere skattebetaling.

"Det her er jo ikke lavet, for at det skal ramme danske virksomheder. Det er et tiltag rettet mod kapitalfonde og udenlandske virksomheder, som ønsker at begrænse deres skattebetaling i Danmark. Der er utrolig mange parametre, der påvirker en virksomheds indtjening, så det er svært her kort tid efter nyheden om de nye skatteregler at vurdere, hvilken præcis indflydelse det vil få på aktierne. Men det er bestemt positivt, det er der ingen tvivl om. Så jeg vil tro, at markedet i næste uge vil rykke en 2-3 pct. op på det her," siger Morten Kongshaug til Business.dk.

Fredag eftermiddag præsenterede økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen og Skatteminister Kristian Jensen et skattepolitisk indgreb, der skal forhindre at kapitalfondene ikke undgår at betale skat i Danmark. Derfor lægger regeringen op til at forhøje aktiebeskatningen og retten til fradrag for finansieringsudgifter forringes væsentligt. Samtidig bliver afskrivningerne på bygninger og andre aktiver forringet. Til at trække i den anden retning, så skattepakken ikke kolliderer med Regeringens skattestop, sænkes selskabsskatten fra 28-22 pct.

Morten Kongshaug fra Danske Equties forklarer, at den nye skattepakke i særlig grad kommer de

finansielle virksomheder til gode, forde de får skattelettelsen rent, fordi de er hjemhørende i Danmark og ikke har de store anlægsaktiver. Det er bl.a. banker og forsikringsselskaber der altså har grund til at smile over regeringens indgreb, mens kapitalfondene formodentlig har travlt med lommeregnerne i denne weekend.

"Vi har endnu ikke regnet på de flerårige konsekvenser af det her, men det er helt sikkert, at det er positivt og vil have en positiv effekt for en række virksomheder," siger Morten Kongshaug.

"Nu regner vi lidt på det og kommer med en vurdering i starten af næste uge. Dernæst skal vi have talt med virksomhederne og få deres syn på sagen, så laver vi en anden version, så vi kan se, hvordan det her vil påvirke de børsnoterede virksomheder," siger Morten Kongshaug.