Regeringen lukker skattehul for aktier

Aktier skal beskattes af deres reelle værdi, understreger regeringen, som nu ophæver muligheden for at benytte den såkaldte formueskattekurs.

Skat ophæver muligheden for at benytte den såkaldte formueskattekurs.
Læs mere
Fold sammen

Når en dansk virksomhedsejer vil overdrage aktier til sine børn i udlandet, kan familien slippe for at betale skat. Det sker, når man benytter sig af den såkaldte formueskattekurs, men det er ikke længere muligt.

Regeringen har lukket hullet, som har givet mulighed for at nedskrive værdien af aktierne i forbindelse med en overdragelse.

»Helt almindelige danskere vil nok have svært ved at forstå, hvis store aktieindtægter beskattes meget lavt, bare fordi man ved en skrivebordsøvelse har mulighed for at gøre værdien mindre. Desuden er der tilfælde, hvor man helt undgår beskatning. Derfor reagerer vi selvfølgelig, når vi bliver opmærksomme på sådan en problematik,« siger skatteminister Benny Engelbrecht (S) i en skriftlig kommentar.

Med afskaffelsen af formueskattekursen vil regeringen sikre, at aktier altid beskattes efter deres reelle værdi.

»Det her handler grundlæggende om fairness og om at lukke et decideret skattehul. Det sørger vi nu for. Gaver og arv skal beskattes til den værdi, de rent faktisk er værd. Det gælder også aktier,« siger skatteministeren.

Ændringen har ifølge Skatteministeriet kun betydning for virksomhedsejere, der står over for en arve- eller gaveoverdragelse af virksomheden til »interesseforbundne parter«.

Andelsforeninger kan fortsat benytte formueskattekursen for indkomståret 2014, og derefter vil regeringen fremsætte et lovforslag, der neutraliserer virkningen af de nye regler for andelsforeningerne.