Regeringen kræver stop for spekulative banker

Bankdirektører med hang til kraftig udlånsvækst og spekulative låneprodukter risikerer at ryge ud af det gode bankselskab, hvis de ikke opfører sig ordentligt.

Det er beskeden fra regeringstoppen efter den milliardstore redningspakke, som et flertal i Folketinget har forhandlet på plads sammen med finanssektoren.

Staten spænder sammen med banksektoren et sikkerhedsnet ud under banken med en ubegrænset garanti, der skal redde de banker, der måtte komme i solvensproblemer.

Bankerne står selv for de første 35 mia. kr. ved et evt. tab, hvorefter staten - og dermed skatteyderne - hæfter for tab herudover.

Men hvis banker, som er med i ordningen, begynder at misbruge denne garantiordning til at lancere aggressive låneprodukter for at få vækst, falder hammeren.

- Hvis man begynder at opføre sig spekulativt, kan man blive sparket ud igen, sagde økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K) på et pressemøde mandag.

Hun understregede, at regeringen har været meget opmærksom på at skrue en model sammen, der ikke kan misbruges af brodne kar i sektoren. Samtidig oplyste hun, at ordningen ikke vil omfatte eventuelle nye banker, der måtte komme på det danske marked.

Sent søndag aften har Lene Espersen været i kontakt med EU's konkurrencekommissær Neelie Kroes, som på telefon er blevet orienteret om den danske hjælpepakke.

Og tirsdag drager finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) til Ecofin-møde med de øvrige finansministre i EU. Og begge ministre understregede på dagens pressemøde, at der er fundet en model, som er spiselig for de øvrige EU-lande, samtidig med, at man har taget hensyn til den danske banksektor, der bl.a. adskiller sig fra de øvrige europæiske lande ved, at der er mange banker herhjemme.

- Der kommer helt oplagt diskussion af det her (hjælpepakken, red.) på Ecofin-mødet. Det er i alle landenes interesse, at der ikke kommer en konkurrerende overbudspolitik, men med den her model er jeg i en god udgangsposition for at forhandle, sagde finansminister Lars Løkke Rasmussen på mødet. Han pointerede samtidig, at regeringen satte turbo på forhandlingerne om hjælpepakken, da det stod klart, at en fælles europæisk løsning ikke ville komme i løbet af weekenden.

Regeringen roste samtidig banksektoren.

- Vi er nået frem til en model, hvor den finansielle sektor selv lægger de første 35 mia. kr. Det svarer til 2 pct. af BNP. Til sammenligning udgør den redningspakke, der er vedtaget i USA 4 pct. af BNP. Det siger jeg for lige at vise, hvor stort et medansvar, den finansielle sektor har taget. Samtidig har vi lavet en model, hvor det ikke er sikkert, at alle pengene skal erlægges. Hvis bankerne medvirker til at rydde op nu, giver det et håb om, at vi slet ikke får de her tab, sagde Lene Espersen.

Hun blev bakket op af Lars Løkke:

- Der er indbygget det incitament, at hvis alle arbejder målrettet, bliver de facto-regningen for den finansielle sektor mindre. At det er havnet der, skyldes den gensidige interesse, der er i det her, pointerede finansministeren.

Lene Espersen regner med, at hun allerede senere i denne uge vil fremsende et lovforslag om hjælpepakken til Folketinget.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )