Referat fra Fed-møde forstærkede aktienedtur

Der var tirsdag tale om endnu en volatil handelsdag for de amerikanske aktiemarkeder, som alle lukkede med kraftige fald. Et stort fald i den amerikanske forbrugertillid i august, samt et kraftigt fald i boligpriserne banede vejen for den negative stemning.

Den blev forstærket efter offentliggørelsen af referatet fra det seneste rentemøde i den amerikanske centralbank den 7. august, idet investorerne havde håbet på stærkere signaler allerede på dette tidspunkt for, at centralbanken ville afhjælpe kreditkrisen med en mulig rentenedsættelse, men det var ikke tilfældet.

S&P 500 lukkede 2,4 pct. lavere i 1432, mens Dow Jones Industrial lukkede 2,1 pct. lavere i 13.041. Teknologi-indekset Nasdaq Composite lukkede 2,4 pct. lavere i 2500.

"Investorerne fik lidt fjernet tæppet under sig ved offentliggørelsen af referatet fra seneste rentemøde på grund af renteforventningerne," udtalte chefinvestor hos Johnson Research Group, Chris Johnson, til Bloomberg News.

"Vi er gået fra pessimistisk panikmarked til et optimistisk marked, hvor centralbanken var den reddende frelser, og nu er investorerne vågnet op til et realitetscheck efter referatet," vurderede investoren.

Som så mange gange før var det igen de finansielle aktier som måtte ligge kind til slagene på aktiemarkedet. Investeringsbanken Merrill Lynch sænkede sin anbefaling af de fleste store investeringsbanker på grund af den mere tvivlende udsigt på indtjeningssiden. Investeringsbanken Lehman Brothers lukkede 6 pct. lavere i 54,3 dollar, mens investeringsbanken Bear Stearns lukkede 3,4 pct. lavere i 108,4 dollar. Finanshuset Citigroup lukkede 3,5 pct. lavere i 46,1 dollar.

En opgørelse over de amerikanske boligpriser i andet kvartal, viste tirsdag det største fald i opgørelsen historie. Det smittede negativt af på de største boligentreprenører. Lennar, som er den største boligudvikler, lukkede 4.7 pct. lavere i 27,2 dollar, mens den andenstørste boligudvikler D.R. Horton lukkede 3 pct. lavere i 14,8 dollar.

Olieprisen dykkede tirsdag markant, og det pressede olieselskaberne lavere. Oliegiganten Exxon Mobil lukkede 2,5 pct. lavere i 83 dollar, mens olieproducenten Chevron lukkede 3,1 pct. lavere i 84,3 dollar.

Lidt opløftende opkøbsaktivitet var dog at finde i det triste marked, idet medicinalselskabet MedcoHealth Solutions oplyste, at man har købt PolyMedica, der behandler diabetespatienter for 1,5 mia. dollar.

Internetsøgeportalen Google lukkede uændret i 506,4 dollar, efter en handelsdag med stor fremgang og modgang. Det skete, efter at finansdirektøren George Reyes har oplyst om sine planer om at forlade selskabet ved årets afslutning. Det brede japanske Nikkei 225 indeks lå onsdag morgen kort inden lukketid 1,9 pct. lavere i 15.975.

(RB-Børsen)