Redningsaktion holder hånden under aktierne

For første gang siden 11. september 2001 sender USAs centralbank en særlig meddelelse om tillid til markedet, mens nationalbanker verden over pumper 1.600 milliarder kroner ud for at støtte aktierne.

Livlinen blev kastet ud en anelse for sent til at redde de danske aktier fra en forfærdelig fredag, men på Wall Street lykkedes det næsten at genskabe tilliden til markederne, da USAs centralbank sidst på eftermiddagen kastede endnu flere penge ud på lånemarkedet.

Torsdag beløb det sig til 24 milliarder dollar, fredag inden åbningstid 19 milliarder, og hen på eftermiddagen har Fed investeret yderligere 16 milliarder dollar i at holde hånden under kreditmarkedet og dermed aktierne på børserne. I alt har centralbanker verden over ifølge Reuters på 48 timer pumpet 1.600 millarder kroner ud i redningsaktioner, der skal få investorerne til at tro på, at de finansielle markeder ikke brænder sammen, blot fordi nogle banker og kreditinstitutioner i USA har problemer med dårlige betalere på boligmarkedet.

I Danmark sluttede aktierne med et nederlag på 2,37 procent oven på lignende tab torsdag, men i USA vendte investorerne næsten tilbage efter styrkelsen af likviditeten – Nasdaq og Dow Jones indeksene sluttede med marginale tab mellem 0,20 og 0,45 procent. Det brede S&P indeks sluttede endda med et lillebitte plus på 0,04 procent.

Med til at styrke troen på, at markederne nok skal komme tilbage, var en særlig meddelelse fra den amerikanske centralbank Federal Reserve – den første siden 11. september 2001: Fed ser med stor alvor på kreditkrisen, men den forsikrer samtidigt, at den har og vil anvende tilstrækkeligt med ressourcer til at sikre, at markedet fortsat fungerer.

Cheføkonomen for et finanshus i Toronto udtrykte overfor Reuters centralbankchef Ben Bernankes situation sådan:

”Ben Bernanke må føle sig som kaptajnen på Titanic: Han ved, skibet har ramt et isbjerg, men i mørket og tågen kan han ikke se, hvor slemme skaderne er.”