Recessionsfrygt lammer danske aktier

Det danske eliteindeks er nu banket tilbage til det laveste niveau i 19 måneder. Mærsk og Jyske Bank hiver indekset ned torsdag, hvor det ellers er recessionsfrygten, der skræmmer investorerne.

Mærsk-aktien tynger C25-indekset torsdag med et fald på seks procent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ali Haider/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aktiemarkedet er igen hamret ned i mørkerødt territorium, og det går særlig hårdt ud over det danske C25-eliteindeks.

Torsdag eftermiddag var det faldet 3,1 procent og banket tilbage til det laveste niveau siden november 2020. Det betyder, at alle, der har investeret i det danske indeks de seneste 19 måneder, enten har tabt penge eller er gået i nul.

Det seneste skub nedad kommer, efter at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, onsdag aften satte renten op med 0,75 procentpoint, hvilket var den største rentestigning i 28 år. Selvom den aggressive renteforhøjelse var ventet, har den ifølge Bloomberg fået flere Wall Street-banker til at forudsige en recession, måske allerede i 2022.

»Investorerne er formentlig vågnet op til et risikoscenarie, som hedder amerikansk recession. Det er lidt overraskende, at det sker nu. Der er ikke ændret så meget ved den risiko de seneste uger, men måske gør en mere aktivistisk Fed udslaget,« skriver Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet, i en kommentar.

Mærsk i nedtur

Blandt de hårdest ramte danske aktier er Mærsk, der torsdag dykker over seks procent. Det vil sige, at Mærsk nu er faldet knap 20 procent på to uger og er gået fra at være en af C25s mest højtflyvende aktier til at være en af de mest forslåede. Siden nytår er den nu nede 27 procent. Til sammenligning er C25 faldet 23 procent i samme periode.

»Investorerne må nu tænke, at en USA-recession, i det mindste kortvarigt, kan få raterne til at dykke ned under breakeven-niveau,« siger Per Hansen.

»Et normaliseret privatforbrug med flere services og færre produkter kan bringe containermarkedet i balance. Et marked i balance vil betyde dramatisk lavere rater, som dog allerede et langt stykke hen af vejen er konsensus,« tilføjer han.

Også Jyske Bank har fået tæsk torsdag. Aktien er nede syv procent og er dermed faldet i minus for 2022. Faldet kommer, efter at banken onsdag aften bekræftede, at den er i drøftelser med Handelsbanken om at købe dens danske afdeling.