RD ser pæne tendenser på boligmarkedet

Tal for andets kvartals handelsaktivitet på boligmarkedet signalerer en stabilisering af boligpriserne og en mindre stigning i handlen af boliger. Og det er umiddelbart godt nyt, lyder vurderingen fra Realkredit Danmark.

Foto: Bax Lindhardt

Niveauet for andet kvartals salg af ejerlejligheder og parcel- og fritidshuse er på cirka samme niveau som aktiviteten i fjerde kvartal af 2012. Det viser tal fra ejendomsmæglerkæden Home, som Realkredit Danmark har indhentet.

Siden sommeren 2011 har handelsaktiviteten inden for boligsalg generelt været i bedring, hvor det fra et tidligere rekordlavt niveau har oplevet en stigning på godt 20 pct.

- Selv om det umiddelbart lyder imponerende, at salgsaktiviteten over de seneste to år er gået i vejret med godt 20 pct., så kommer vi ikke udenom, at aktiviteten har rykket sig fra et ekstremt lavt niveau til et stadig lavt niveau, skriver Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark, i en kommentar til markedsanalysen.

- Ser vi på udviklingen i hele perioden fra 2004 og frem til nu, så lå det samlede boligsalg i årets andet kvartal hele 27 pct. under den gennemsnitlige handelsaktivitet i perioden. Det er dermed også en vigtig forklaring på, at udlånstallene til ejerboliger for realkreditsektoren i juni viste den laveste årlige vækstrate i næsten 20 år, fortsætter Christian Hilligsøe Heinig i sin analyse.

Ifølge cheføkonomen skyldes den lave handelsaktivitet især de stadig usikre økonomiske tider, der er med til at holde mulige boligkøbere tilbage. Derudover har det også betydning, at udbudspriserne på mange boliger stadig sættes for højt.

- Dykker vi ned på boligsegmenterne, så tegnes nogenlunde det samme billede på tværs. Handelsaktiviteten har været i pæn bedring over de seneste par år, men vi er stadig langt fra noget, der kan minde om en normal handelsaktivitet, skriver cheføkonomen i kommentaren til boligsalget.

Det overrasker Christian Hilligsøe Heinig, at markedet for ejerlejligheder ikke ser bedre ud, når der har været store prisstigninger på netop den del af markedet - især ført an af hovedstadsområdet.

- Det understreger nok engang, at prisfesten på dele af markedet for ejerlejligheder i højere grad kan tilskrives et særdeles lavt udbud af ejerlejligheder til salg frem for en decideret salgsfest. Sammenligner vi med tiden under boligboblen, da aktiviteten på markedet for ejerlejligheder toppede, lå aktiviteten dengang cirka tre gange højere end i dag, skriver Christian Hilligsøe Heinig.

Tallene for andet kvartal sætter ifølge cheføkonomen en tyk streg under, at selv om der tegner sig et billede af en underliggende bedring på boligmarkedet, så er markedet stadig skrøbeligt.

/ritzau/FINANS