Rateforhøjelser ventes at slå igennem til april

Det tyske containerrederi Hapag-Lloyd har udskudt en planlagt rateforhøjelse på ruterne mellem Fjernøsten, Middelhavet og Nordeuropa. Og det er et skidt tegn, når rederierne ikke kan gennemføre planlagte prisforhøjelser, lyder det fra Nordeas senioranalytiker Stig Frederiksen.

Foto: MAURIZIO GAMBARINI

»Som udgangspunkt er det jo altid negativt, når vi ser, at rateforhøjelser ikke bliver gennemført, fordi man som udgangspunkt kan sige, at det er et eller andet udtryk for, at linerne enten ikke er disciplinerede nok eller, at der er ikke volumen nok«, siger Stig Frederiksen til Ritzau Finans.

»Vi er i den periode af året, hvor raterne historisk set altid er svage. Samtidig har vi også en lav bunkerpris, der er med til at presse priserne ned. Når vi så også har set, at rederierne annoncerer rateforhøjelser på forskellige tidspunkter, så er der sandsynlighed for, at de ikke slår igennem«, siger han.

Men flere rederier har meldt ud, at der er rateforhøjelser til april for kunderne. Og det øger sandsynligheden for, at priserne så også sættes op.

»Jo flere der bakker op om en rateforhøjelse på en bestemt dato, desto større er sandsynligheden for, at den slår igennem. Og lige nu ser vi et momentum blandt rederierne om, at 1. april mere eller mindre bliver dagen med rateforhøjelser«, siger Stig Frederiksen.

»Men de niveauer, vi kigger spotratepriser på nu - selv med de lave bunkerpriser - begynder at være på niveauer, hvor det begynder at gøre ondt på nogle rederier«, siger senioranalytikeren.

Ruten mellem Asien og Nordeuropa er den måske vigtigste for de store containerrederier, heriblandt Maersk Line. Og det er her, at Hapag-Lloyd har udskudt en rateforhøjelse på 850 dollar per tyvefodscontainer (teu) fra 16. marts. Nu hedder det 950 dollar per teu gældende fra 1. april.

»Man skal være meget forsigtig med at kigge på spotrater på Mærsk, fordi deres forretningsplan er helt anderledes end andres. Men det er klart, at de vil tjene på, at en rate stiger«, siger Stig Frederiksen.