Råvarepriserne er styrtdykket

Priserne på råvarer er faldet markant gennem de senere år og nærmer sig nu et niveau, der ikke er set i dette årtusinde.

Salgsdirektør, Jakob Jespersen, Alumeco A/S. Råvarepriserne er faldet helt markant. Det er 14 år siden, at priserne har været så lave, som de er nu. Én af de råvare, der er faldet i pris, er aluminium - alligevel får den danske virksomhed Alumeco A/S ikke det at mærke, fordi dollarpriserne er så høje. Foto: Asbjørn Sand Fold sammen
Læs mere
Foto: Asbjørn Sand
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Olie, sølv, aluminium. Det er snart ligegyldig, hvilken råvaregruppe, der er tale om. Ens for alle er, at de har taget et gevaldigt trin ned ad prisstigen. Det toneangivende Bloomberg Commodity Indeks, der rummer 22 af verdens vigtigste råvarer, viser, at kalenderen skal bladres tilbage til 2002, før man ser samme lave råvarepriser som lige nu. Det seneste år alene er indekset faldet næsten 30 procent.

»Råvarepriserne er usædvanligt lave. De er tæt på 2008-2009-niveau, hvor vi troede, at enden var nær, og verden ser noget bedre ud i dag,« siger råvarehandler hos Jyske Markets Kristian Stjernholm.

Hos konkurrenten Danske Bank har man også noteret sig det store fald i råvarepriserne, og ifølge chefanalytiker Arne Lohmann Rasmussen har prisfaldet tre fædre:

»Der er tre årsager til, at råvarepriserne er så lave. Den første er, at efterspørgslen i Kina er svag. Nummer to er, at udbuddet af råvarer er højt, og det tredje er, at dollaren er styrket, og råvarer handles i dollar. Det presser priserne ned.«

Kinas manglende efterspørgsel

Efter den globale finanskrise i 2007-2008 tog råvarepriserne et kollektivt styrtdyk, men de rettede sig dog hurtigt og forblev høje gennem turbulente tider som den europæiske gældskrise. Den altoverskyggende grund til det er Kina.

Den asiatiske supermagt har været verdens økonomiske motor i mange år efterhånden, men på det seneste har væksten i landet skuffet, og prognoserne for fremtiden giver heller ikke meget at have optimismen i.

»Den kinesiske vækst er meget lavere, end man troede. Nogle indikatorer peger på stilstand i den kinesiske industri, og Kina er populært sagt verdens produktionshal, så hvis det går langsommere i Kina, ser man det også i råvarepriserne,« forklarer Arne Lohmann Rasmussen, der bakkes op af Kristian Stjernholm i Jyske Markets.

»Den styrkede dollar lægger et naturligt pres på råvarepriserne, herunder olien og grundmetallerne. Og så har alles øjne været rettet mod Kina og udviklingen dér, for vækstraterne ligger ikke på niveau med, hvad man havde forventet.«

Et af de mest toneangivende fald i råvarepriser står olien for. Det sorte guld er fanget i en klemme mellem vigende efterspørgsel og en stigende produktion, der holdes i gang af de hurtigtløbende oliepumper hos OPEC-landene og den nyfundne amerikanske skifergas. En lang række olieselskaber har allerede svunget sparekniven over deres projekter, og det kan formentligt også blive realiteten for producenter af flere andre råvarer, vurderer Kristian Stjernholm fra Jyske Markets.

»Vi er ved at være et sted, hvor især nikkel og aluminiumsproducenter er pressede. Vi handler i øjeblikket til en pris, hvor vi estimerer, at kun cirka 75 procent af producenterne kan få dækket deres marginalomkostninger. Det er bemærkelsesværdigt,« siger han. Dette pres på producenter kan være med til at rette råvarepriserne igen, mener Kristian Stjernholm. Særligt hvis Kina også kommer op i gear.

»Alle holder øje med Kina, og hvis de begynder at vise bedre takter, så vil vi også se stigende råvarepriser. Desuden vil der nok ske noget på udbudssiden også, hvis de lave priser presser nogle til at stoppe produktionen.«

Værst for de nye

De fleste økonomer vurderer, at olieprisfaldet har en marginalt positiv effekt for Danmark, da vi også er et olieproducerende land. Men da det er begrænset hvor meget aluminium og guld, der hentes op af den danske undergrund, er det generelle råvareprisfald et ubetinget gode for Danmark.

»Lave priser er med til at kickstarte den globale økonomi. Det er det, der sker nu. Dels direkte, ved at det bliver billigere at købe råvarer, men også indirekte ved at man sikrer lav inflation og lave renter. Samlet set er det klart en fordel for Danmark, og generelt er det godt for den globale økonomi,« siger Arne Lohmann Rasmussen.

I de nye vækstøkonomier er jublen dog begrænset. En stor del af eksporten fra BRIK-landene er baseret på mange forskelligartede råvarer, og her kan prisfaldet blive en bitter pille at sluge.

»De lave råvarepriser rammer udviklingslandene. Brasilien, som eksporterer stål, Mellemøsten, der har olien – de får lavere priser for deres varer. Til gengæld betyder det, at vi i Vesten har lav inflation og dermed også lave renter, og det vil vi øjensynligt have i mange år,« siger Arne Lohmann Rasmussen.