Pundet vender tilbage efter kaotisk udskydelse af Brexit

Det har været en turbulent uge på finansmarkederne, der kulminerer fredag med en række vigtige PMI-tal for eurozonen. Pundet har genfundet optimismen, efter Theresa May sent torsdag fik lov til at udskyde Brexit, så Storbritannien ikke forlader EU uden en aftale i næste uge.

Den britiske premierminister har fået udskydt Brexit-deadlinen til 12. april elller 22. maj.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau Scanpix

Godmorgen.

Og velkommen til fredagens aktienyt, der afslutter en hvirvelvind af en uge på de finansielle markeder. Stemningen på aktiemarkederne her til morgen betegnes bedst som ubeslutsomhed, og børserne i Asien peger i alle retninger, mens futures i både Europa og USA peger på en meget blandet åbning.

Den mudrede tone kommer efter de seneste udviklinger i Brexit-sagaen, hvor briternes exit nu er udskudt. Sent torsdag kom der under EU-topmødet i Bruxelles en afklaring på Theresa Mays anmodning om at forlænge skilsmissedeadlinen. Der er nu to nye datoer, investorerne skal holde øje med. Først skal det britiske Underhus stemme en tredje gang om Mays skillsmisseaftale, og bliver det et »ja«, forlader Storbritannien EU 22. maj.

Stemmer parlamentet derimod »nej« - som det har gjort to gange før - har May indtil 12. april til at fortælle EU, hvad planen så er.

Enten kan Storbritannien så forlade unionen uden en aftale, et såkaldt hårdt Brexit, eller også kan May bede om en endnu længere udskydelse, hvor briterne bliver nødt til at vælge kandidater til Europa-Parlamentet ved valget i maj. En mere kontroversiel løsning er helt at aflyse Brexit, men det har premierministeren kategorisk afvist. Uanset hvad ser det ikke ud til, at Brexit træder i kraft 29. marts, som ellers var den oprindelige plan.

Selv om torsdagens beslutning betyder, at Brexit stadig er i kaos, blev udskydelsen positivt modtaget af pundet. Den britiske valuta er fredag morgen steget til 8,62 kroner efter at være faldet til 8,56 torsdag. Siden Brexit-afstemningen i 2016 har pundet udviklet sig til et barometer for politisk usikkerhed i Storbritannien, så en stærkere valuta udtrykker finansmarkedernes optimisme i forhold til skilsmisseprocessen. Pundet er dog stadig ikke oppe på 8,80 kroner, som vi så i sidste uge, da Underhuset stemte om at udelukke et hårdt Brexit.

PMI-tal kan rykke markedet

Udover Brexit er et fredagens højdepunkter en bølge af PMI-tal for eurozonens største økonomier for marts. Nøgletal fra Europa har været lunkne de seneste måneder og skabt frygt for, at den økonomiske vækst er stærkt aftagende. Det blev også bemærket hos Den Europæiske Centralbank tidligere i marts, der til sit rentemøde sænkede sin vækstprognose bemærkelsesværdigt og kortvarigt skræmte investorerne fra vid og sans.

PMI-tallene bliver tæt fulgt af markedet, fordi de kommer hver måned og giver en tidlig indikation af, hvor BNP-væksten er på vej hen.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Stærk dag på Wall Street

Amerikanske aktier formåede at lave en flot kovending torsdag, da alle tre store indeks lukkede i positivt territorium. Der var ellers lagt op til endnu en dag i minus, efter den amerikanske centralbank, Fed, i onsdags bekræftede, at væksten i verdens største økonomi er aftagende. Godt nok sagde Fed også, at den ikke hæver renten i år, men det var frygten for lavere vækst, der fik investorerne til at sælge aktier.

Store gevinster for teknologi-aktier hjalp de amerikanske indeks torsdag, og særligt Apples 3,7 pct. stigning.

Det kan rykke markedet i dag

  • Kl. 9:30. Foreløbige marts PMI tal for Tyskland
  • Kl. 10. Foreløbige marts PMI tal for eurozonen
  • Kl. 14.45. Foreløbige marts PMI tal for eurozonen
  • Kl. 15. Salg af eksisterende boliger i USA

Virksomheder i fokus

  • Swedbank har offentliggjort sin hvidvaskrapport og siger, at den nu vil foretage en dybere gennemgang i samarbejde med relevante myndigheder.
  • Levi Strauss, cowboybukse-mærket bedre kendt som Levi's, gik torsdag på børsen i New York, og aktien steg mere end 30 pct. på sin første handelsdag.
  • Nike kom med regnskab efter det amerikanske marked lukkede torsdag, og selv om indtjeningen var som forventet, faldt aktien alligevel 4,7 pct. i eftermarkedet.
  • Boeing er begyndt at mærke konsekvenserne af problemerne med sit 737 Max fly. Flyselskabet Garuda Indonesia har netop annulleret en ordre til flere milliarder dollar på 49 Boeing 737 Max fly.
  • Uber har valgt New York Stock Exchange til sin højtprofilerede børsnotering. Finansfolk tror, virksomheden kan få en markedsværdi på 100 mia. dollar, ifølge Financial Times.

Markederne lige nu

Asien
Hongkongs Hang Seng: -0,04 pct.
Kinas Shanghai Composite: +0,1 pct.
Japans Nikkei 225: +0,1 pct.
Sydkoreas Kospi: +0,1 pct.

Europe (futures)
Euro Stoxx 50: +0,2 pct.
Tysklands DAX 30: +0,1 pct.
Storbritanniens FTSE 100: -0,3 pct.

USA (futures)
S&P 500: -0,1 pct.
Nasdaq: -0,1 pct.
Dow Jones Industrial Average: -0,1 pct.