Pundet i voldsomt styrtdyk: Er der sket en »tyrkfejl«?

Britiske pund styrtdykkede fredag morgen i det største drop siden dagen, hvor de engelske og walisiske vælgere valgte af stemme hele Storbritannien ud af EU.

Foto: NIKLAS HALLE'N
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sterling blev tidligt fredag udsat for et storudsalg, som i første omgang genererede et dyk, der simultant blev fulgt op af et massivt computergenereret salg, som normalt bruges til afdækning af løbende positioner og afledende markedsfunktioner som optioner og lignende.

Samlet sendte udsalget sterling ned med over 6 pct. fra 1,2615 dollar til 1,1840 dollar inden markedet i løbet af få minutter fik samlet sig og købt pund tilbage til næsten 1,25 dollar efterfulgt af en stabilisering i omegnen af godt 1,24 dollar.FEDE FINGRE OG COMPUTERSALG

Nogle markedsdeltagere pegede på muligheden for menneskelige fejl - kaldet "fede fingre" - i forbindelse med computeralgoritmer. Samtidig kom udsalgspresset på et tidspunkt på dagen, hvor likviditeten i valutamarkedet - og især for sterlings vedkommende - var helt i bund.

Andre pegede på en artikel i Financial Times, hvor den franske præsident François Hollande blev citeret for at sige, at det er konsekvensen af, at Storbritannien forlader Den Europæiske Union.

»Hastigheden, som det skete med, ligner en slags "flash crash" - en form for total svigt. Jeg har svært ved at retfærdiggøre det. Jeg tror ikke, at det kommer som en overraskelse, hvis EU går ind for et hårdt brexit,« siger chefstrateg Derek Mumford fra Rochford Capital i Sydney til Bloomberg News.

LAVESTE PUND I 32 ÅRPund sterling koster fredag morgen 1,2420 dollar mod 1,2645 dollar torsdag eftermiddag. Det er det laveste niveau i 32 år.
Euro koster samtidig 1,1120 dollar fredag morgen mod 1,1170 dollar torsdag eftermiddag, og dermed går der 0,8955 pund på euro mod 0,8835 pund torsdag eftermiddag.
Dollar koster samtidig 103,85 yen mod 104,10 yen torsdag eftermiddag, mens der går 115,50 yen på en euro fredag morgen mod 116,30 yen torsdag eftermiddag.