Prygl til danske aktier: C25 blandt Europas værste i historisk dårlig handelsdag

Aktier over hele verden har fået klø, efter at den amerikanske centralbank har signaleret, at den vil stramme pengepolitikken mere end forventet. Danske aktier er blandt de allerdårligste, og har en af de værste handelsdage i C25s historie.

Den amerikanske centralbank har sendt aktiemarkedet ud i en turbulent start på 2022. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Av, av, av.

Det har ikke været sjovt at være aktieinvestor de seneste dage og da slet ikke i danske aktier. Aktier verden over har været fedtet ind i røde tal, men det danske eliteindeks, C25, har taget skridtet videre og haft en af sine værste handelsdage, siden det blev oprettet i 2016.

Indekset lukkede torsdag med et fald på 3,1 procent, hvilket markerer det største daglige fald siden 23. november 2021 og det syvendestørste i indeksets historie.

Den blodrøde børsdag kommer, efter at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, onsdag aften udsendte referatet fra sit rentemøde i december, hvoraf det fremgik, at bankens medlemmer er bekymrede over udsigterne for den høje inflation i USA. I november krøb den op på 6,8 procent, hvilket er den største stigning i forbrugerpriser siden 1982. Derfor vurderer Federal Reserve, at det kan blive nødvendigt at hæve renten »tidligere og hurtigere« end før ventet og nedbringe sin kæmpestore balance.

Sidstnævnte betyder, at centralbanken simpelthen er klar til at trække penge ud af økonomien. Den mekanisme har før vist sig at give turbulens på aktiemarkedet – senest i efteråret 2018.

»Vi tolker klart den seneste udvikling i retning af, at nogle af Fed-direktørerne er bange for at reagere for sent og først for alvor stramme pengepolitikken, når inflationen er kommet ud af kontrol. Hvis den fløj af Fed-direktørerne får vind i sejlene, så kan der hurtigt komme kraftige opstramninger af pengepolitikken,« skriver Søren Kristensen, cheføkonom hos Sydbank, i en kommentar.

»Historien viser, at det kan give strid modvind til de finansielle markeder, men altså også til økonomien. Faktisk er det ofte pengepolitiske stramninger, som i sidste ende tager livet af økonomiske opsving,« tilføjer han.

Vanskeligt år i vente

Danske aktier var torsdag blandt de allerhårdest ramte i Europa. Det skyldes, at vores hjemlige aktiemarked er dyrt prissat, fordi investorer er villige til at betale en højere pris for en forventet fremtidig indtjeningskrone. Derfor er de mere rentefølsomme end »billigere« aktier.

Den mekanisme sendte aktier som Ørsted, Ambu, GN Store Nord og Vestas i bunden af C25 torsdag med fald på mellem 4,5 procent og 5,5 procent. Banker og andre finansaktier, der traditionelt vinder på stigende renter, var omvendt i top. Jyske Bank steg 0,8 procent, Tryg var oppe med 0,4 procent, mens Danske Bank »kun« faldt 1,5 procent.

»Det mest sandsynlige scenario set ud fra mit synspunkt er, at de amerikanske renter vil stige yderligere; at den amerikanske dollar vil stige yderligere; at investorerne i det mindste kortsigtet vil fokusere mere og mest på cykliske aktier, og at 2022 kan blive et vanskeligt år for vækstaktier med en meget høj prisfastsættelse,« siger Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet.

De amerikanske vækstaktier, som er samlet i det it-tunge Nasdaq-indeks, dykkede 3,3 procent i går, og havde dermed sin værste dag siden februar 2021. Torsdag er amerikanske aktier åbnet med små stigninger.

Artiklen er opdateret med historisk data for C25.