Profithjemtagning prægede Wall Street

Det amerikanske aktiemarked holdt sig stort set i ro mandag. En del investorer trak stikket hjem efter de seneste ugers kursfremgang, og samtidig kom dollar-kursen i fokus. Begge dele lagde en dæmper på markedet.

Foto: AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

58 procent. Det var, hvad Standard & Poor 500-indekset fredag var steget siden lavpunktet i marts, og det var mandag en medvirkende årsag til, at investorerne holdt hænderne i lommerne. Når de tog dem op, var det for at trække profitten hjem.

Den seneste tids stigninger på de amerikanske børser har været drevet af en grundlæggede tro på, at krisen er ved at blæse agterud, skriver nyhedsbureauet Reuters. Men mandag begyndte investorerne at blive nervøse for, om selskaberne nu også kan leve op til profitforventningerne.

Det var bl.a. medvirkende til, at investorer søgte over i dollar, hvilket fik dollar-kursen til at stige, hvilket igen var med til at sætte energiselskaberne under pres. Det fik bl.a. oliekæmpen Exxon at mærke. Selskabets aktie faldt med knap 1,5 procent.

På tech-fronten kom computerproducenten Dell i fokus, efter den meddelte, at den vil opkøbe konkurrenten Perot Systems Corp. Det kan godt være, Dell-ledelsen synes, det er en god ide, men sådan var det ikke på aktiemarkedet, der valgte at straffe Dell og sende den ned med over fire procent. Til gengæld blev Perots kurs løftet intet mindre end 65 procent.

Da lukkeklokken lød var industri-indekset Dow Jones nede med 0,4 procent, Standard & Poor 500 var faldet med 0,3 procent, mens det teknologitunge Nasdaq-indeks endte i et lille plus på 0,2 procent.