Professor: »Politikerne har sat Lars Rohde i en spændetrøje, så det er svært for ham at navigere«

Nationalbank-direktørens dobbelt-kasket giver en uheldig midter-skilning, som er til gene for boligejerne, vurderer CBS-professor i finansiering.

Lars Rohde, nationalbankdirektør holder pressemøde i Nationalbanken i København. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligejere risikerer at lide store tab på deres lejligheder i København, fordi nationalbankdirektør Lars Roh­de har to kasketter på.

Det vurderer professor i finansiering Jesper Rangvid, som er bekymret over, at Danmarks nationalbankdirektør må se magtesløs til, mens priserne på lejligheder i København drøner i vejret.

Forklaringen på, at Lars Rohde ikke kan gribe ind over for en potentiel boligboble, er, at han på den ene side skal varetage sin primære rolle som nationalbankdirektør ved at holde den danske krone lav over for euroen. Dermed forbliver renten ­rekordlav. På den anden side skal han som formand for Det Systemiske Råd rejse flaget, når renten er lav, fordi de billige lånemuligheder medfører stigende huspriser. Med andre ord skal Lars Rohde paradoksalt nok holde renten lav og samtidig selv advare mod en lav rente.

»Politikerne har sat Lars Rohde i en spændetrøje, så det er svært for ham at navigere. Hvis man både vil have, at der skal tages hånd om den finansielle stabilitet, og at der skal være en fast valutakurs, er det altså et andet instrument, der må tages i brug for at undgå en boligboble – noget, som Lars Rohde ikke selv kan gøre,« siger Jesper Rangvid fra Copenhagen Business School.

Han påpeger, at der er behov for et politisk indgreb, hvis en boligboble skal undgås. Først og fremmest bør man ophæve skattestopppet på huse og ejerlejligheder, fremhæver han, da skatterne i så fald vil følge udviklingen i priserne.

»Det mener jeg klart, at politikerne bør koncentrere sig om,« siger Jesper Rangvid.

Nationalbankdirektør Lars Rohde anerkender, at det er for svært for ham at holde boligpriserne i ro, når renteniveauet er så lavt som nu.

»Og det er en af de negative sider ved at have meget lave renter meget længe,« siger Lars Rohde.

Har du en dobbeltkasket, når du samtidig advarer mod stigende boligpriser?

»Jeg må jo sige det på den måde, at jeg har et helt tydeligt mandat omkring fastkurspolitik, og det er derfor, vi har meget lave renter i Danmark. Det eneste, banken kan gøre i forhold til andre forhold omkring finansiel stabilitet, er at påpege dem, for vi kan ikke bruge renten til begge dele,« siger Lars Rohde.

»Så derfor er det vores lod at sige, at der er nogle risikoelementer, men det må andre politikinstrumenter tage højde for og gribe ind overfor, hvis det er det, man ønsker. Vi kan ikke opfylde vores primære mandat i forhold til fastkurspolitikken og samtidig – for eksempel gennem en rentestigning – mindske priserne. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre,« siger nationalbankdirektøren.