Professor: Lad terningen bestemme dit aktievalg

Drop tanken om at du kan udvælge de rigtige aktier og lad i stedet terningerne bestemme, lyder det opsigtsvækkende råd fra økonomiprofessor Michael Møller. Rystende ringe rådgivning, mener Nordeas seniorstrateg, Henrik Drusebjerg.

Sammensæt din aktieportefølje ved hjælp af terninger, lyder rådet fra professor Michael Møller. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS BECH ANDERSEN

Drop idéen om at du kan vælge fremtidens vinderaktier - du kan ligeså godt foretage dine investeringsvalg ved at kaste en terning.

Sådan lyder det opsigtsvækkende råd fra professor ved Handelshøjskolen CBS, Michael Møller i Børsen i dag.

Michael Møller er blandt andet kendt i den brede offentlighed som formand for det såkaldte SIFI-udvalg, der var med til at udarbejde grundlaget for den netop vedtagne bankpakke 6, og han er også medlem af Nationalbankens bestyrelse.

»Det her er altså ikke helt sindssygt. Disse råd er lette at implementere, og de gælder altid,« sige han til avisen. 

Du har ingen chancer for at slå markedet

Michael Møllers hovedpointe er, at almindelige private investorer ikke har nogen chancer for at følge med de professionelle investorer, der har større viden og hjælpemidler til at udvælge deres aktier.

»De har alle fordelene. Hvorfor skulle du være bedre end dem? Hvis du tidligere har haft held med at udvælge vinderne, så har du formentlig bare været heldig,« siger han til Børsen.

Derfor mener professoren ikke, at private investorer bør lytte til bankrådgiveres tillokkende råd om skræddersyrede løsninger, men i stedet sprede opbygge en portefølje med 15-20 store børsnoterede danske selskaber - udvalgt ved hjælp af terningernes tilfældighed.

Køb for 20.000 kroner ad gangen

Ifølge ham kan investorerne holde omkostningerne nede ved minimum at købe for 20.000 kroner ad gangen.

Hver gang man har 20.000 kroner eller mere lader man terningerne rulle for at udvælge sit selskab. Dog skal man forsøge at undgå at få flere aktier indenfor den samme branche. På den måde fortsætter man, indtil man har opbygget hele sin portefølje - en proces der kan tage flere år.

»Enhver kan spørge, om det ikke er bedre at købe internationalt? Jo, det er teoretisk set i en verden uden omkostninger bedre at købe internationalt. Men det her er let at implementere, og det er meget billigt at købe og holde danske aktier,« siger Michael Møller.

Nordea: Rystende ringe råd

Professorens råd går stik imod filosofien hos blandt andre rigmanden og guruen Warren Buffett, der netop har tjent sin formue på at udvælge nogle få såkaldte vinderselskaber, der har givet et højt afkast.

Og aktierådene vækker heller ikke ligefrem begejstring hos Nordea, hvor seniorstrateg Henrik Drusebjerg især er kritisk over for forslaget om kun at købe danske aktier.

»Jeg synes simpelthen, at argumentet er rystende ringe for at sige det ligeud,« siger Henrik Drusebjerg og fortsætter:

»Hvis man køber 15-20 selskaber i Danmark, er der simpelthen sektorer, man ikke kan komme i nærheden af. Vi har f.eks. ikke energiselskaber eller IT-virksomheder. Ligger nogle af fremtidens aktieboom i disse sektorer, går man glip af det,« siger han til Børsen. 

Nordea: Omkostninger ikke så vigtigt

Nordea-strategen mener også, at Michael Møllers fokus på omkostningerne ved aktiehandlen er overdrevet.

»Selvfølgelig skal man være fokuseret på omkostninger, men man skal passe på, at det ikke bliver ens primære fokus. For ringe rådgivning og ringe risikospredning har kostet investorer langt flere penge, end det har kostet dem at betale 0,25 procent eller 0,50 procent mere i omkostninger,« siger Henrik Drusebjerg.

Hvis man ikke har mod på at bruge terninge-rådet, så mener professor Michael Møller, at en billig globalt orienteret investeringsforening er et godt alternativ.